Novice, članki in odmevi ...

III. STROKOVNA DELAVNICA UČITELJEV FLAVTE USTREZNA ZNANJA IN ORODJA PRI REŠEVANJU TEŽAV IGRANJA FLAVTE
Leto 2014/2015  |  11.10.2014  |  Videno: 361049  |  A+ | a-
Piše: mag. Alenka Zupan


Zaradi izjemno velikega interesa udeležencev po poglabljanju znanja na področju pravilne drže, dihanja in nastopanja pri poučevanju flavte, je organizatorka delavnice mag. Alenka Zupan letos k sodelovanju povabila izkušene strokovnjake na teh področjih.

Asist. dr. Matej Plevnik je navdušil s svojim prispevkom Kineziologija v glasbeni umetnosti, v katerem je poudaril razvoj in vlogo gibalnih spretnosti pri učenju, igranju in poučevanju flavte, kar pa bi lahko prenesli tudi na področja ostalih glasbil. Vse udeleženke seminarja so bile navdušene nad številnimi možnostmi uporabe znanj iz področja kineziologije v povezavi s poučevanjem flavte pri vsakdanjem pedagoškem delu. S pomočjo demonstracije različnih vaj in zanje ustreznih pripomočkov, ki vplivajo na izboljšanje telesnih, gibalnih ter dihalnih komponent igranja flavte so udeleženci delavnice dobili dobre napotke za uspešnejše poučevanje flavte in učinkovitejše delo z učenci.

Rebeka Hren Dragolič je v svojem predavanju z naslovom  Drža telesa in optimalno dihanje
o dihalni tehniki (Breathing Coordination), predstavila poglobljen anatomski prikaz človeškega dihanja in njegovo povezavo z igranjem flavte. Poudarila je pomen delovanja vseh mišic telesa, ki sodelujejo pri optimalnem vdihu in izdihu ter njihovo uravnoteženo napetost ali sproščenost pri igranju flavte. S praktičnimi vajami so vsi sodelujoči preizkusili učinkovitost reševanja določene težave dihanja pri poučevanju flavte.

Igralka in pisateljica Maja Gal Štromar je preko igralskih tehnik šole Jacquesa Lecoqa in ostalih velikanov gledališke igre predala nov pogled na razsežnost naših osebnih potencialov pri izražanju na odru. S predavanjem Nastopanje je predstavila tehnike in metode tako imenovanega harmoniziranja vseh psihofizičnih potencialov pri svobodnem flavtističnem izražanju. Z nekoliko nenavadnimi, vendar učinkovitimi vajami, tehnikami in metodami, je pri udeležencih delavnice vzbudila nov pogled na povezovanje, lahko bi rekli tudi sinhroniziranje vseh psihofizičnih potencialov posameznika na odru: telesa, glasu, giba, čustvenega naboja,…

Tretja strokovna delavnica učiteljev flavte je z bogatimi in zanimivimi vsebinami navdušila vse udeležene učiteljice flavte. Izrazile so veliko zadovoljstvo ter preseganje pričakovanj delavnice. Strinjale so se, da so znanja iz drugih področij še kako koristna in potrebna, naše pedagoško delo pa s tem le še bolj bogato. Po besedah sodelujočih, je delavnica v njih vzbudila željo po še večjem poglabljanju znanja na tem področju, hkrati pa spodbudila razmišljanja, kako izboljšati svoje delo z učenci.