Novice, članki in odmevi ...

OBOŽUJE BARITONSKO BARVO EVFONIJA
Leto 2014/2015  |  23.10.2014  |  Videno: 360799  |  A+ | a-
Primorske novice, 23. oktober 2014
Lea Hedžet, Radio Koper





Evfonija ne srečamo ravno pogosto na glasbenih šolah, zato smo Erika Jurjevčiča ob srečanju v Studiu Hendrix na Radiu Koper, kjer je posnel del svojega tekmovalnega sporeda, najprej prosili, da nam pove kaj več o instrumentu, ki ga sam igra že devet let: “Evfonij je malo manjša tuba, ki ji po domače rečemo tudi 'bariton'. Na koncertnih odrih se vse pogosteje pojavlja kot solističen instrument, čeprav smo ga prej srečevali predvsem v pihalnem orkestru.” Ta je bil tudi Eriku spodbuda za igranje evfonija, s katerim se je sicer seznanil že doma, saj ga je igral tudi njegov brat. V nižjih razredih glasbene šole se je uril na njegovi manjši različici, na tako imenovanem 'alt-hornu' ali - če bi hoteli uporabiti strokovni izraz - na Saxovem rogu.

Erika je za glasbo navdušila mama. Njegov prvi učitelj je bil Darij Pobega, ki pa se je kmalu upokojil. Nadomestil ga je Mitja Bobič, ki sicer igra in uči trobento, ko pa se je na koprski glasbeni šoli zaposlil tubist Rok Vilhar, je seveda prešel v njegove roke. Rok Vilhar je Eriku bolj prijatelj kot profesor, saj skupaj igrata v različnih zasedbah, predvsem v pihalnem orkestru, zato se zelo dobro razumeta. Tako je pouk zelo sproščen in ustvarjalen. Iz takega vzdušja je zrasla tudi motivacija za tekmovanje, ki se ga je Erik tokrat prvič udeležil. S tem si je postavil cilj, ki ga je spodbujal, da je več vadil, ter da je skupaj s profesorjem izbral zanimiv pa tudi dovolj težak in tehten spored. Nekaj skladb je bilo obveznih, sam pa si je izbral Rapsodijo za evfonij Jamesa Curnowa, ki jo je slišal na starejšem posnetku. Najprej je na regijskem tekmovanju premagal vrstnika iz Maribora in Celja, potem pa še istega dne popoldne prepričal žirijo državnega tekmovanja, ki mu je prav tako prisodila največ točk.
 

In kako Erik gleda na svojo prihodnost? Zelo si želi igrati v simfoničnem orkestru, čeprav v njem evfoniji redkeje nastopajo. Tudi literature za ta instrument ni veliko, saj obstaja šele 100 let, zato ga redko slišimo na koncertnih odrih. Ga pa pogosto srečamo v narodno-zabavnih ansamblih, med katere kdaj pa kdaj zaide tudi Erik. Kot pravi glasbenik rad zaigra karkoli in tudi kjerkoli. Vendar njegov cilj ostaja študij klasične glasbe v Angliji, kjer so doma najboljši “baritonisti”. In seveda igranje v simfoničnem orkestru, pa naj bo slovenski ali angleški.