Novice, članki in odmevi ...

FLAVTISTRA 2014
Leto 2014/2015  |  24.11.2014  |  Videno: 360941  |  A+ | a-
Piše: V. G.

Glasbena šola Koper je tokrat že tretjič v zadnjih letih gostila flavtiste ne le iz Slovenije ampak tudi izven naših meja. 22. in 23. novembra 2014 so koprsko šolo preplavili zvoki flavt. Alenka Zupan, idejni in organizacijski vodja projekta,  je v letošnje 3. mednarodno združevanje mladih flavtistov FlavtIstra poleg festivala, delavnic, predavanj in koncertov vključila tudi novost festivalnega dela in sicer kategorije za komorne skupine s flavto. V dveh dneh se je pred mednarodno strokovno komisijo zvrstilo kar 55 mladih flavtistk in flavtistov iz Slovenije in Hrvaške. Pred polno koncertno dvorano so nastopili v treh solističnih kategorijah in treh kategorijah komornih skupin s flavto, kjer smo slišali due, trie in kvartete flavt. Strokovna žirija je njihovo igranje pisno ocenila in, kot so sami povedali, predvsem pohvalila ter poskušala vsakemu posebej posredovati uporabne napotke za nadaljnje delo. Strokovno komisijo so sestavljali prvi flavtist Orkestra narodne akademije Santa Cecilia v Rimu Andrea Oliva, redna profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani in Zagrebu ter članica mednarodnega kvarteta flavt 4Syrinx Karolina Šantl Zupan, članica nizozemskega orkestra flavt ter učiteljica flavte na The Kaliber Kunstenschool Annemieke de Bruijn in Vesna Hajdin, profesorica flavte na Srednji glasbeni šoli v Zagrebu, vodja Vrhovnega odbora učiteljev flavte Hrvaške ter članica sodniškega odbora strokovnih izpitov.

V popoldanskem času so za nekaj več kot 100 aktivnih in pasivnih udeležencev festivala potekala predavanja in delavnice namenjene učencem flavte in njihovim učiteljem. Annemieke de Bruijn je v predstavitvi za učitelje »Kako ustvarimo lep ton pri učencih« in v delavnici za učence »Dihalna pustolovščina« predstavila učinkovite in hkrati zabavne pripomočke in igrače za izboljševanje dihalne tehnike. Mladi flavtisti so se v delavnici z Dušanom Kitićem »Doživimo telo« sprostili in razgibali predvsem tiste dele telesa, ki jih pri igranju flavte najbolj potrebujejo. V delavnici »Oder in nastopanje« pa so se z Majo Gal Štromar zazrli vase, opazovali prostor okoli sebe, se poigrali s koncentracijo in odrskim zavedanjem. Med tem so učitelji prisluhnili predavanju in praktičnemu prikazu dognanj iz področja kineziologije dr. Mateja Plevnika ter predavanju »Uho in življenje« Alenke Rebula, ki je poudarila pomen sluha pri občutenju lastne živosti in vezi z življenjem. Andrea Oliva je učiteljem in učencem na skupnem predavanju »Petje v mislih kot model za dober ton« predstavil vidike mentalne in telesne priprave pred in po tonskem izvajanju ter pri glasbenemu fraziranju.

Vsi sodelujoči na festivalu mladih flavtistov so bili priča tudi štirim koncertom, na katerih sta se med drugimi umetniki predstavila tudi dva člana strokovne komisije. V soboto so lahko prisluhnili dvema ansambloma flavt. ZAF je zagrebški ansambel flavt, ki ga trenutno sestavlja 8 flavtistk in dve gostujoči flavtistki. Deluje pa od leta 2012 dalje in je edini tovrsten ansambel na Hrvaškem. Skupino glasbenic opredeljuje  želja po promociji domačih avtorjev in spodbujanje nastajanja novih skladb. Prepoznavne so po zelo naprednih izvajalskih tehnikah in ustvarjanju zanimivih in novih zvočnih slik, kot lahko preberemo v brošuri festivala. Sobotni večer je zaokrožil kvartet flavt 4Syrinx, ki deluje že od leta 2001, sestavljajo pa ga Karolina Šantl Zupan, Irena Rovtar, Darija Zokić in Marina Novak. Izvajajo predvsem dela, ki so napisana za kvartet flavt, posebno pozornost pa posvečajo sodobnim skladateljem. Mnoga glasbena dela so nastala prav zanje. Ansambel je stalni gost koncertnih odrov v Sloveniji, na Hrvaškem in drugod po Evropi. V nedeljo je organizatorka festivala Alenka Zupan ljubiteljem flavtistične glasbe postregla z dvema koncertoma, v katerih sta nastopila dva dua. Najprej duo flavt 2Flutes z Leo Sirk, odlično mlado flavtistko in njeno dolgoletno profesorico flavte Alenko Zupan ob sodelovanju ukrajinskega pianista Denysa Masliuka, ki že 10 let poučuje klavir na Umetniški gimnaziji Koper. Festival sta s sklepnim slavnostnim koncertom zaokrožila italijanski flavtist Andrea Oliva in prej omenjeni pianist Denys Masliuk

Odziv nastopajočih in njihovih spremljevalcev ter sodelujočih strokovnjakov na letošnjem festivalu je bil izjemno dober in za vodjo festivala zelo vzpodbuden. In tako je bil namen festivala dosežen. Zadovoljni mladi flavtisti, druženje, izmenjevanje izkušenj, strokovni vendar neformalni pogovori ob skodelici kave ali pa kar ob razstavljavcih različnih znamk flavt in pripomočkov zanje. Vse to je pripomoglo k uresničitvi ideje festivala. Prišel je trenutek, da si lahko organizatorka festivala oddahne, hkrati pa že razmišlja, kaj ponuditi novega, kaj spremeniti in kaj še izboljšati čez dve leti na ponovnem srečanju flavtistov Evrope. Morda pa si lahko obetamo svetovno udeležbo naslednje FlavtIstre. Pustimo se presenetiti.