Novice, članki in odmevi ...

TEKMOVANJE, KI TO NI
Leto 2014/2015  |  29.11.2014  |  Videno: 360693  |  A+ | a-
Primotrske novice, 29.11.2014
Branka Kljun, Radio Koper


Tretji festival FlavtIstra


Na tretjem festivalu FlavtIstra je svoje znanje in sposobnost pred mednarodno strokovno komisijo predstavilo 50 mladih flavtistov. A ni šlo za tekmovanje, festival je ponudil »združevanje mladih glasbenikov,« kot je dogodek poimenovala umetniška vodja Alenka Zupan: »Namen združevanja ni v tem, da bi se udeleženci med seboj primerjali, tekmovali, marveč to, da se predstavijo, da se med seboj poslušajo in spoštujejo drug drugega, da skupaj obiščejo delavnice in predavanja ter koncerte in tako pridobijo dragocena nova znanja in spoznanja za svoj razvoj.«

Mednarodna strokovna žirija, ki so jo letos sestavljali italijanski flavtist svetovnega slovesa Andrea Oliva, nizozemska profesorica Annemieke de Bruijn, hrvaška profesorica Vesna Hajdin in predstavnica Slovenije, Karolina Šantl Zupan, profesorica iz Ljubljane, je prav vsakega udeleženca skrbno in zavzeto poslušala. Vsakemu posebej je v zaprti kuverti ob izteku festivala predložila svoje mnenje z napotki in nasveti za nadaljnje delo.

Mladi glasbeniki so imeli minuli konec tedna poleg predstavitvenega nastopa na voljo še vrsto spremljevalnih dejavnosti: delavnice, razstave in predavanja so bile namenjene tudi njihovim mentorjem, festival pa je ponudil tudi koncertne dogodke, ki bili zanimivi tudi za zunanje obiskovalce, ljubitelje glasbe.

V sklopu festivala so pripravili štiri odlične koncerte. Na prvem se je predstavil desetčlanski Zagrebški ansambel flavt-ZAF, ki igra originalna dela in priredbe za to zasedbo, pa tudi no-vitete, napisane prav zanje. Drugi je nastopil Kvartet 4Syrlnx, ki že 13 let združuje hrvaške in slovenske glasbenice, na nedeljskem popoldanskem koncertu pa se je predstavil koprski duo 2Flutes: Alenka Zupan in Lea Sirk sta nastopili v sodelovanju s pianistom Denysom Masliukom. FlavtIstro pa je v duu z istim mojstrom črno-belih tipk sklenil izvrstni Andrea Oliva, eden najboljših flavtistov starega kontinenta. Njegov nastop - med drugim je izvajal arije iz oper v zahtevnih transkripcijah za flavto - je bil enkraten koncertni dogodek tudi za največje sladokusce in poznavalce.