Novice, članki in odmevi ...

TOLKALNO-TROBILNO PREDBOŽINO DARILO
Leto 2014/2015  |  18.12.2014  |  Videno: 360777  |  A+ | a-
Piše DR

Učenke in učenci trobilnega in tolkalnega oddelka Glasbene šole Koper s podružnicama v Izoli in Piranu so skupaj s svojimi učitelji v torek, 16. decembra, v kulturnem domu v Izoli ustvarili resnično praznično vzdušje. Oder se je dobri dve uri svetil v zlato srebrnih odtenkih trobil in tolkal vseh oblik in velikosti. Ne samo mladi glasbeniki, ki so bili vseh velikosti in starosti, tudi občinstvo, ki je zaradi velikega povpraševanja, komaj vstopilo v nabito polno dvorano, je zastopalo prav vse generacije, od malčkov pa vse do babic in dedkov. Bilo je pisano in naravnost čarobno.

Zaradi izjemnega interesa za koncert, so se organizatorji odločili, da iz enega koncerta naredijo dva. Tako so prav vsem, ki so želeli biti prisotni, omogočili pisan in nad vse zabaven večer v veselem decembru.

Prvi del glasbenega dogodka, ki je bil namenjen predvsem mlajših trobilcem, je otvorila Bobnarska skupina iz Kopra, v okviru katere je osem bobnarjev pod vodstvom učitelja Gorana Moskovskega z izjemno energijo ritmov skladbe Beat street  in s svojim samozavestnim nastopom vse navzoče dobesedno dvignila s stolov. Sledile so manjše in večje komorne skupine enakih ali različnih trobil. Učitelji Boris Benčič, Mitja Bobič, Andraž Cencič, Valter Čondič, Mirko Orlač in Rok Vilhar so med seboj domiselno pomešali trobente, rogove, pozavne in tube. Nastopila sta tudi zanimiv duo in trio na vibrafonu ter marimbi, za kar je poskrbel učitelj Tomislav Hmeljak. Program je bil ravno tako pisan in priložnostno dobro izbran. Skladbe iz renesanse so nastopajočim in poslušalcem pričarale božično vzdušje v zeleno rdečih svetlikajočih odtenkih, ki ga poznamo z novoletnih voščilnic. Slišati pa je bilo tudi romantične skladbe in priredbe otroških pesmic vedno aktualnega Janeza Bitenca. V drugem delu so skupaj s svojimi učitelji nastopili starejši učenci osnovne stopnje in dijaki Umetniške gimnazije Koper. Program je bil temu primerno zahtevnejši, vendar še vedno zabaven in poslušalcem prijazen. 13 Tuba Božičkov iz kranjske glasbene šole je v obeh delih koncerta postreglo z venčkom zimzelenih božičnih skladbic, ki so bile v izvedbi tub prav posebna poslastica. Oder je z vsako naslednjo točko postajal vse manjši in manjši. Dokler niso na odru stali prav vsi predstavniki mlajše generacije trobilcev in tolkalcev v tako imenovanem Junior Brass Bandu in s skladbo Let's rock zaključili prvi del koncerta. Za zaključek drugega dela pa je poskrbela njihova starejša različica BrassBand KIP, ki je pod vodstvom Borisa Benčiča s priredbami za trobilno-tolkalni ansambel skladb Pirati s Karibov, West side story in Ghostbusters poskrbel za veliki finale glasbenega prazničnega dogodka.

Učitelji in učenci tolkal in trobil obalnih glasbenih šol so v sodelovalnem duhu predbožičnega časa, glasbeno šolo predstavili tudi v zabavnih odtenkih. In znova dokazali, da se vlaganje truda in vse bolj dragocenega časa v take projekte izplača.