Novice, članki in odmevi ...

GLASBENA VOŠČILNICA V SV. FRANČIŠKU
Leto 2014/2015  |  19.12.2014  |  Videno: 361525  |  A+ | a-
Piše: DR

Dvorana Sv. Frančiška Asiškega v Kopru, ki je bila v četrtek, 18. decembra, prizorišče novoletnega koncerta učencev Osnovne šole Koper in Glasbene šole Koper, je pokala po šivih. Ingrid Poropat, zborovodkinja Otroškega pevskega zbora Osnovne šole Koper, je v sodelovanju z učitelji in vodstvi obeh šol, priredila enkraten kulturni dogodek z okoli 120 nastopajočimi. Njena želja je bila, da bi v veselem decembru povezala obe šoli, ki si delita ne le prostore in učitelje ampak tudi učence, ena v dopoldanskem, druga v popoldanskem času.
 

Na koncert Otroškega pevskega zbora, ki ga vodi sama in Mladinskega pevskega zbora osnovne šole Koper, ki ga vodi Maja Cilenšek, je povabila harfistke Glasbene šole Koper, ki sestavljajo orkester harf »Zlate nitke« pod mentorstvom Svetlane Lučke Joksić, učenke baletnega oddelka in njihovo učiteljico Manjano Milostnik ter Šolski pihalni orkester Glasbene šole Koper »Morski ježki« z dirigentom Alešom Groskom. Program je bil sestavljen iz prazničnih pesmic in skladb ter klasičnega plesa, ki je nepogrešljiv na novoletno obarvanih prireditvah. Skoraj pri vseh točkah sta bili šoli povezani. Brittnova skladba A New Year Carol je zazvenela ob spremljavi harfistke Bilke Peršič. Mlada  flavtistka Ana Jerman in klarinetist Jan Malej sta skupaj s Tino Falkner pri klavirju popestrila dve otroški pesmici koprske avtorice Jane Olivieri. Jakob Eržen in Lia Luša, oba učenca obeh šol, sta z recitacijami zaokrožila koncert, dogajanje na odru pa je povezovala Nina Luša. Za trenutek se je zdelo, da je tako dolgo pričakovana koncertna dvorana v Kopru skoraj premajhna za vse tiste, ki so si želeli prejeti »Glasbeno voščilnico«, plod sodelovanja med dvema z vsakim dnem bolj pomembnima izobraževalnima zavodoma v koprski občini.
 

Skratka, izjemen glasbeni dogodek. In njegovi avtorji so bili otroci in učitelji. Včasih kar ne moreš verjeti, kaj vse zmorejo, koliko skritih potencialov, ustvarjalnosti in domišljije premorejo. Z ustreznim posluhom zanje in kreativnim vodstvom pa so njihove zmožnosti brezmejne. Zato pa grejo vse čestitke idejnim in izvedbenim pobudnikom večera, med njimi pa predvsem Poropatovi.