Novice, članki in odmevi ...

GLASBENA POSLASTICA MLADIH GLASBENIKOV
Leto 2014/2015  |  25.02.2015  |  Videno: 361343  |  A+ | a-
ISTRA
Piše: Vanja Gregorič



Orkester od leta 2005 dalje združuje mlade glasbenike Umetniške gimnazije Koper in učence višjih letnikov Glasbene šole Koper, sprva pod mentorstvom skladatelja Ambroža Čopija, pozneje pa pod dirigentsko paličico violončelista Igorja Švarca in violinista Bogomirja Petrača. Orkester se je iz leta v leto vidno razvijal in zorel. 2013 je vodstvo orkestra prevzel sedanji dirigent profesor violončela Antonije Hajdin iz Izole. Ob svoji 10. obletnici se orkester lahko pohvali s številnimi uspešnimi predstavitvami in nastopi v okviru regijskih in državnih srečanj, revij, mednarodnih sodelovanj ter jubilejnih koncertov v Kopru, Portorožu, Piranu, Hrvatinih, Postojni, Radovljici, Ljubljani, Trstu, Coneglianu in Umagu. Leta 2009 se je orkester skupaj z Mladinskim pevskim zborom Glasbene šole Koper z glasbo Alda Kumarja Skok čez rob sveta predstavil na več koncertih po vsej Sloveniji, med drugim tudi v Slovenski filharmoniji v Ljubljani.
V vseh letih delovanja se je njegov repertoar širil in črpal iz različnih stilskih obdobij. Tudi tokrat je pod mentorstvom dirigenta Antonija Hajdina predstavil zelo raznovrsten in zanimiv program. Mladi glasbeniki so zaigrali dela nekaterih največjih ustvarjalcev glasbene umetnosti. Profesor Hajdin je pogumno, s kančkom optimizma, vendar premišljeno svoje varovance izzval z baročnimi, romantičnimi in sodobnimi skladbami iz prve polovice 20. stoletja. Uvodoma so predstavili romantičen, s čustvi prežet Andante festivo skladatelja Jeana Sibeliusa, ki velja za enega prvih velikih predstavnikov finske glasbe. Orkester je z občutkom poustvaril za skladatelja tako značilno slikanje tisočerih jezer in skritih lepot njegove dežele, kot njegovo glasbo radi opišejo strokovnjaki. Sledili sta že kar zimzeleni skladbi svetovnih odrov Johanna Sebastiana Bacha Menuet in Badinerie iz njegove druge Suite za flavto in godalni orkester. Solistično vlogo flavtistke je odlično odigrala dijakinja Umetniške gimnazije Koper Maja Bizajl iz razreda Alenke Zupan. Brez Istrske suite primorskega skladatelja Alda Kumarja na tako pomembnem glasbenem dogodku seveda ni šlo. Ciklično delo, ki ga obalni orkestri pogosto uvrščajo v svoj program, postaja železni repertoar tudi šolskega godalnega orkestra. V nadaljevanju je dirigent v odlično odigrano trmasto odločnost istrskih melodij vpletel mehko tridobnost Sibeliusovega Valse triste, ki je poslušalce zazibal v sprva otožnih nato pa kar poskočnih plesnih korakih valčka. Večer je nadaljeval v energičnih ritmih Romunskih plesov madžarskega skladatelja Bele Bartoka. Za vrhunec glasbenega dogodka je poskrbela Uvertura iz Verdijeve opere Nabucco, pri kateri so se godalom na odru pridružila še pihala, trobila in tolkala. Dvorana Sv. Frančiška je dobesedno zanihala v priljubljenih melodijah in harmonijah enega največjih svetovnih opernih skladateljev. Z mogočnim finalom  je tako Simfonični orkester »Vladimir Lovec« zaokrožil svoje polletno delo.
 

Učenci, dijaki in učitelji so še enkrat dokazali, da se trud in požrtvovalnost izplačata, pri čemer moramo izpostaviti pomen sodelovanja med učenci in njihovimi mentorji. Skupinsko muziciranje in skupno poustvarjanje je ne le za poslušalce, ampak tudi za učence, nekatere šele dvanajstletne, in dijake izjemna izkušnja. Mnogi namreč nimajo tega privilegija, da lahko prispevajo k izvedbi orkestralnih skladb svetovne glasbene zakladnice. Zato je slednje potrebno v čim večji meri izkoristiti in se naužiti enkratne izkušnje, ki jo orkestralna igra omogoča. Rezultat tega pa je glasbeno doživetje, na katerega se bomo vsi, učenci, starši in učitelji Glasbene šole Koper, s ponosom še večkrat spomnili.