Novice, članki in odmevi ...

52 ZLATIH, MED NJIMI STOTICA
Leto 2014/2015  |  19.02.2015  |  Videno: 361369  |  A+ | a-
Primorske novice
Branka Kljun, Radio Koper


Osemletna violinistka iz Trsta Igbaria Alida Shahrazad je edina, ki je na letošnjem regijskem tekmovanju mladih primorskih glasbenikov dosegla sto točk.

Na letošnjih regijskih in državnem tekmovanju, ki je pred vrati, tekmujejo kitaristi, violinisti, komorne skupine s pihali, pa kontrabasisti in violončelisti, harfisti in citrarji, ob teh pa še violisti in orglarji, ki jih na primorskem regijskem tekmovanju nismo slišali ter tekmovalci iz solfeggia, ki jih na našem regijskem tekmovanju nimamo.

Primorske glasbene šole oziroma njihovi učitelji so v konkurenco za zlato odličje poslali 116 učencev, največ v kategorijo violinistov, kjer je tekmovalo 32 otrok starih do 15 let; najmlajši - začetniki- se po propozicijah tekmovanja predstavljajo samo na regijskem tekmovanju. V kategoriji violina - 1 A so strokovnjaki prepoznali največji talent oziroma najbolje pripravljeno tekmovalko, to je bila Igbaria Alida Shahrazad s tržaške Glasbene matice, ki je pred kratkim dopolnila osem let in je učenka profesorice Jagode Kjuder. Alida se je predstavila z obveznim Bourreejem in Menuetom Mozartovega sodobnika Hasseja, skladbico slovenskega avtorja Alojza Srebotnjaka in Koncertom v a moluJeana Baptista Accolaya. Zlasti z izvedbo slednjega je očarala komisijo, ki ji je predsedovala Tatjana Špragar, profesorica violine na ljubljanskem konservatoriju. Ta je poudarila, da gre za posebno talentiranega otroka, ki je svoj nastop izvedel povsem zrelo, “kot da je odrasla, brezhibno, prav neverjetno.”

Za malo violinistko je le za dobro točko v skupnem seštevku zaostala Lara Šlibar, še ne 11-letna čelistka iz Pirana, katere mentor je Antonije Hajdin. Med malimi harfisti je posebno izstopala Kristal Fortunat z Glasbene šole Koper, tudi ta iz 1A starostne kategorije (mentorica Svetlana Lučka Joksič), med kitaristi pa 11-letni Matija Skrt iz GŠ Nova Gorica (mentorica Barbara Gorkič). Vsi omenjeni so prejeli več kot 98 točk, med najuspešnejšimi pa so bili tudi kontrabasist Urban Čeferin iz GŠ Idrija (mentorica Sara Souidi), kvartet flavt GŠ Sežana (mentorica Tamara Tretjak) in Lana Mohorič iz GŠ Idrija (mentorica Teja Ličar Močnik), ki je bila najbolje ocenjena mala citrarka.

Statistika primorskega regijskega tekmovanja je pokazala, da je bila po številu zlatih priznanj in s tem uvrstitev na državno tekmovanje najuspešnejša koprska glasbena šola, sledili sta ji Glasbeni šoli Idrija in Nova Gorica.

Predsedniki komisij, večinoma so bili to profesorji iz ostalih slovenskih regij, so bili nad našimi tekmovalci navdušeni. Bronka Prinčič ugotavlja, da je raven poučevanja harfe najvišja v Kopru, kjer se je pred leti tudi začel razvoj poučevanja tega še vedno nekoliko zapostavljenega instrumenta. Ksenija Trotovšek Brlek je bila zadovoljna s primorskimi violončelisti, še zlasti z najmlajšimi, za katere je ocenila, da bi vsi lahko nastopili v višji starostni kategoriji. Kontrabasist Zoran Markovič je bil zelo zadovoljen s svojo študentko Saro Souidi, ki poučuje kontrabas na glasbenih šolah Nova Gorica, Ajdovščina in Idrija in je na tekmovanje pripeljala tudi najmlajše. Mladen Bucić, ki je predsedoval žiriji kitaristov in njegov starejši kolega Jerko Novak sta ugotovila, da je ocenjevanje mladih glasbenikov težka in nehvaležna naloga, ki pa skriva v sebi tudi nekatere pozitivne stvari, saj učenci v pripravah na tekmovanje zelo veliko pridobijo, veliko več, kot takrat, ko poteka običajen pouk. Prav zato je tudi po oceni predsednice Zveze glasbenih šol Primorske Bernarde Paškvan primerno in zaželeno, da se otroci udeležujejo tekmovanj, da slišijo sotekmovalce, se primerjajo med seboj in s tem rastejo.

Čez slab mesec bo na primorskih glasbenih šolah potekalo državno tekmovanje TEMSIG, letos že drugo leto zapored. Primorske šole se že intenzivno pripravljajo, saj se bodo na državnem tekmovanju učencem pridružili še dijaki in študentje s svojimi obsežnimi tekmovalnimi programi in etapnimi nastopi, kar 745 jih pričakujejo na Glasbenih šolah Koper, Nova Gorica, Postojna, Tolmin, Idrija, pa še Cerknica, Vrhnika in Zavod sv. Stanislava v Ljubljani, kjer bo potekalo tekmovanje iz orgel.