Novice, članki in odmevi ...

APRILSKI PETEK OBARVAN S SIMFONIČNO GLASBO
Leto 2014/2015  |  04.05.2015  |  Videno: 361192  |  A+ | a-
Piše: VG

Prenovljena koncertna dvorana Sv. Frančiška Asiškega v Kopru je Glasbeni šoli Koper in Zvezi slovenskih glasbenih šol ob pomoči Gimnazije Koper končno omogočila, da se je ta izjemen glasbeni dogodek, katerega začetki segajo v leto 1994, zgodil tudi na Obali. Revijo je s pozdravnim govorom otvoril podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, ravnatelj Glasbene šole Koper pa se je ob tej priložnosti zahvalil predsedniku Zveze slovenskih glasbenih šol Borisu Štihu za izkazano zaupanje in ponujeno priložnost, da simfonična glasba v takem obsegu zazveni tudi v Kopru.

Nastopili so simfonični orkestri glasbenih šol z že kar 30 letno tradicijo in tudi taki, ki so bili ustanovljeni zadnja leta, kar pa ni bistveno vplivalo na izbiro programa. Le-ta je bil zelo raznolik. V prvem revijalnem delu so orkestri iz GŠ Ribnica, GŠ »Risto Savin« Žalec, GŠ Murska Sobota ter GŠ »Fran Korun Koželjski« iz Velenja v svoj program vključili zabavnejše in za občinstvo lahkotnejše skladbe, kar je bilo za petkovo popoldne zelo primerno. Dirigenti orkestrov so se poleg skladb iz sveta zabavne glasbe odločili tudi za priredbe nekaterih najlepših primerov filmske glasbe, ki vse pogosteje zaidejo na koncertne programe svetovno priznanih simfoničnih orkestrov. Med temi je občinstvo lahko prisluhnilo Mancinijevi skladbi Moon River iz filma Breakfast at Tiffany's ter njegovemu že kar zimzelenemu Pink Pantherju. Zazvenela je priljubljena priredba Williamsove Highlights, ki je pričarala v dvorani čarobno vzdušje iz filma Harry Potter ter izjemna, s tremi Oskarji nagrajena glasba iz filma Gospodar prstanov. Nastopajoči so seveda svoje znanje in spretnosti pokazali tudi z deli Mozarta, Bizeta, Sibeliusa in Elgarja, s čimer so dokazali, da so brez težav kos tudi zahtevnejšim skladbam simfoničnih klasikov.

V drugem delu so učenci iz GŠ »Franca Šturma« Ljubljana, GŠ Nova Gorica, GŠ Vrhnika in GŠ Koper občinstvu predstavili dela poleg že omenjenih Sibeliusa in Mozarta tudi dela Beethovna, Griega, Dvořaka in Šostakoviča. Za skladbe slovenskih avtorjev sta se odločila le dva orkestra. Orkester iz Ljubljane je v svoj program vključil Srebotnjakov Slovenski ljudski ples – Prekmurje. Priča pa smo bili tudi krstni izvedbi Suite za simfonični orkester Jake Jerina. Pod njegovo taktirko jo je izvedel orkester iz Vrhnike.

Vse sodelujoče orkestre in njihove dirigente je pozorno spremljal strokovni ocenjevalec, večkratni nagrajenec, profesor Franci Rizman, nekdaj prvi violinist Slovenske filharmonije in radijskega orkestra, kasneje dirigent orkestra in zbora ter profesor na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani, trenutno pa profesor violine in komorne igre na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. 
 

Simfonični orkester Glasbene šole Koper sodi med mlajše orkestre. Svoje korenine je kot godalni orkester pognal pred mnogimi leti. S simfoničnim programom pa se je prvič predstavil leta 2005 pod taktirko Ambroža Čopija. Za njim so vodstvo prevzeli profesor violončela Igor Švarc, profesor violine Bogomir Petrač in nazadnje profesor violončela iz Izole Antonije Hajdin. V svoji preteklosti beleži različne simfonične projekte, med katerimi so najodmevnejši izvedba Kumarjevega dela Skok čez rob skupaj z Mladinskim pevskim zborom koprske glasbene šole v Slovenski filharmoniji, koncert ob 60. obletnici Glasbene šole Koper v Avditoriju Portorož ter sodelovanje v mednarodnem simfoničnem orkestru z glasbeniki iz Beograda in Ljubljane. Zadnji dve leti je dirigentsko paličico prevzel priznani violinist in dirigent Igor Coretti Kuret iz Trsta, ki se že vrsto let aktivno ukvarja z mladinskimi orkestri v okviru mednarodnih projektov. S svojim znanjem učencem vseh treh obalnih glasbenih šol ponuja neprecenljivo priložnost, da spoznajo svetovno simfonično literaturo tudi kot izvajalci ter si tako pridobivajo znanje o profesionalnem pristopu do dela in izjemne izkušnje skupinskega muziciranja v orkestru.