Novice, članki in odmevi ...

TUDI PRIJATELJI SO POMEMBNI
Leto 2014/2015  |  07.05.2015  |  Videno: 361056  |  A+ | a-
Primorske novice
Branka Kljun, Radio Koper


Bilka Peršič, dijakinja prvega letnika koprske umetniške gimnazije, je pred dobrim mesecem dni kar trikrat osvojila zlató. Na regijskem in državnem tekmovanju Temsig ji je strokovna žirija dodelila zlato plaketo in drugo nagrado, na mednarodnem tekmovanju Svirel pa je nato s 97. točkami ponovno osvojila zlato priznanje.

“Rada sem brenkala po rezalniku za trdo kuhana jajčka, ki jajčka razreže na več koščkov,” z nasmehom na ustih pove simpatična srednješolka Bilka Peršič in doda, da je bil ta “strojček” njena prva harfa. “Ko sem bila stara pet let, so me - prej kot v osnovno - vpisali v glasbeno šolo. Že takrat sem vedela, da želim igrati harfo,” še poudari. Najprej je na pósodo dobila keltsko harfo, ta se od pedalne razlikuje predvsem po velikosti in načinu igranja, ki je za male rokice prikladnejši. Ko pa je postalo jasno, da se bo harfi posvetila resneje, da se bo vpisala na umetniško gimnazijo in da ima s tem instrumentov velike načrte tudi pozneje v življenju, so se doma odločili, da kupijo veliki zlati instrument, kar je bil za družino precejšen finančni zalogaj.

“Prava koncertna harfa lahko stane tudi 30.000 evrov in več, moja, seveda, ni te vrste,” pripoveduje Bilka, ki se svojemu instrumentu posveča dobre tri ure dnevno, vsak dan poleg skladb vadi tudi tehnične vaje. “Te so zelo pomembne, da prsti ne zakrnijo, da je igranje tekoče ... Res je, včasih dobiš tudi žulje, saj so strune kar precej ostre, vendar, če redno vadiš, se tudi prsti utrdijo.”

Bilka je kar dvakrat prejela Zlati violinski ključ, priznanje, ki ga Glasbena šola Koper vsako leto podeli najuspešnejšemu učencu. V utemeljitvi je profesorica Svetlana Lučka Joksič naštela kar 80 nastopov, med njimi tudi tekmovalnih, na katerih je sodelovala njena uspešna učenka. Več let je pod njenim mentorstvom sodelovala tudi v kvartetu harf s prikupnim imenom Zlate nitke.