Novice, članki in odmevi ...

S KITARO OD KLASIKE DO ELEKTRIKE
Leto 2014/2015  |  28.05.2015  |  Videno: 361047  |  A+ | a-
Primorske novice
Branka Kljun, Radio Koper

V glasbeno šolo se je vpisal pred devetimi leti, v prvih razredih je bil njegov mentor prof. Ivo Evetovič, ki je svojega nadarjenega učenca ob upokojitvi prepustil novemu profesorju Svetlinu Markovu. Pod njegovim mentorstvo se je Kim udeležil več različnih tekmovanj in bil na vsakem od njih uspešnejši. Najprej je osvojil bronasto priznanje, pozneje trikrat srebrno, v zadnjem letu pa kar dve zlati in druge nagrade. Ob koncu nižje glasbene šole si je kot najuspešnejši učenec koprske Glasbene šole prislužil zlati violinski ključ.
Danes je Kim dijak 2. letnika umetniške gimnazije. Njegov glavni predmet je, seveda, kitara. Poleg te so med njegovimi šolskimi obveznostmi še predmeti, kot so solfeggio, glasbena zgodovina, glasbeni stavek, klavir in pevski zbor ter predmeti splošne gimnazije, kar pomeni, da se glasbenik ne more izogniti niti matematiki, slovenščini, tujim jezikom in še čemu.
Dijaki umetniške gimnazije se vendarle v prvi vrsti posvečajo svojemu instrumentu, saj jih med letom čaka vrsta nastopov, tekmovanj in zaključni koncert, ki je še posebej zahteven, saj naj bi pokazal, kaj je dijak pridobil v zadnjem šolskem letu. Prinese - seveda - tudi končno oceno, ki pa bo pri Kimu spričo odličnih rezultatov tudi letos najverjetneje odlična. Na ličnost njegovega spričevala bo prav gotovo vplivalo tudi sodelovanje v najrazličnejših komornih skupinah, v kitarskem orkestru Glasbene šole Koper in v orkestru flavt, v katerem sodeluje z električno kitaro.
Kaj načrtuje po gimnaziji? Seveda si želi nadaljevati študij kitare, kje oziroma pri katerem profesorju, pa se še ni odločil. Koleba med prof. Pegorarom v Gradcu, profesorjem Violo v Vidmu in ljubljansko Akademijo, ki je vendarle najbolj pri roki, pa brez dodatnih “sitnosti” s tujim jezikom, ki jih s seboj prinese študij v tujini.
“Seveda je treba veliko vaditi, brez tega ne gre,” pravi Kim. “S profesorjem vedno izbirava nekoliko zahtevnejše skladbe, take, ki so primerne za tekmovanja. Pred tekmovanji je vaj in nastopov zelo veliko ...” Kljub temu pa ostaja še nekaj časa za bratranca in prijatelje. Skupaj namreč igrajo v Orage juice Bandu. To je skupina, ki goji komercialni pop in rock glasbo. Nastopajo vsepovsod: na zabavah in veselicah, rojstnih dnevih ... Lani so tudi na Fešti kalamarov in Fešti na pomolu, celo na Rumeno noč so jih povabili.
Pred kratkim so posneli tudi svoj prvi video. Glasba Kima zaposluje do te mere, da za kaj drugega še komajda najde čas. Celo šola mora včasih na stranski tir, pravzaprav vse razen kitare in fizike, ki je v obliki avdiotehnike, ozvočevanja in lightninga še ena od njegovih priljubljenih prostočasnih dejavnosti.