Novice, članki in odmevi ...

PRIMORSKO TEKMOVANJE MLADIH PIANISTOV
Leto 2014/2015  |  01.06.2015  |  Videno: 361389  |  A+ | a-
Solni cvet, junij 2015
David Rupnik

ZPGŠ sestavlja 12 šol: GŠ Koper s podružnicama Piran in Izola, GŠ Nova Gorica, GŠ Ilirska Bistrica, GŠ Ajdovščina, GŠ Vrhnika, GŠ Cerknica, GŠ Postojna, GŠ Tolmin, GŠ Idrija, GŠ Emil Komel iz Gorice, GŠ Sežana in Glasbena matica Trst. V petih starostnih kategorijah Primorskega tekmovanja pa je v dveh dneh nastopilo 63 najbolj nadarjenih in perspektivnih mladih pianistov.

Strokovna žirija je ocenjevala muzikalnost in tehnično pripravljenost tekmovalca, korektnost izvedbe notnega zapisa, tekmovalčevo razumevanje glasbe, osebni izraz in celotni vtis.

»Primorska regija velja za eno najuspešnejših v Sloveniji na tem področju. čeprav sem vedel, kam prihajam, me je ponovno presenetil tako visok nivo igranja med mladimi Primorci. Zato smo tudi podelili največ zlatih priznanj v vseh kategorijah! res izjemno združeno delo dobrih pedagoigov in talentiranih učencev, ki se iz leta v leto stopnjuje…« je povedal predsednik žirije, pedagog in pianist mag. Primož Mavrič.

Komisija je točkovno ocenila le tri najvišje uvrščene tekmovalce v vsaki kategoriji, ostale pa v okviru zlatega (nad 90 točk), srebrnega (80 – 89 točk) i9n bronastega (70 – 79) odličja. S takšnim načinom ocenjevanja so izpostavljeni le najboljši udeleženci, ostali pa uvrščeni brez točkovanja do zadnjega mesta in na ta način stimulirani ter pohvaljeni za vloženi trud in dosežke. S pripravo na tekmovanje namreč vsak otrok napreduje, naredi veliko več in veliko bolj poglobljeno naštudira snov, kot to zahteva učni načrt. Udeležba na tekmovanju je velika izkušnja in pripomore, da motivacijo in marsikateremu otroku odpre pot naprej.

Med najbolj uspešnimi so bili ponovno pianisti in pianistke iz koprske glasbene šole, v različnih kategorijah jih je nastopilo 14, od tega kar 7 učencev iz piranske občine oz. glasbene šole Piran

Pod vodstvom učiteljice Aleksandre Češnjevar Glavina je odlično nastopilo 5 tekmovalk, ki so dosegle izjemne rezultate: v 1. b kategoriji (letnik 2002/03) je dosegla zlato priznanje Nina Rupnik in tudi skupno tretje mesto ob doseženih 97,67/100 točke. Prav tako sta zlato priznanje v isti kategoriji prejela Aurora Lovrečič (tudi posebno nagrado za izvedbo skladbe slovenskega skladatelja – Bojan Glavina: Ptice) in Nicole Turk. V kategoriji 1. c, letnik 2000/801, sta odlično nastopili Rea Štrukelj Pahović, ki je dosegla zlato priznanje, in Taša Šinkovec, ki je prejela srebrno. V isti kategoriji je nastopuila Katarina Peroša iz razreda Denysa Masliuka in dosegla zlato priznanje ter tretje mesto za doseženih 95/100 točk. Tadej Radman iz razreda učiteljice Sanje Šehič je prejel srebrno priznanje v 1. a kategoriji.

Za vsakim tekmovanjem stoji ogromno vloženega truda, in kot je na podelitvi priznanj povedal predsednik žirije: »Velikokrat se skozi okno učilnice ali sobe, v kateri vadite, tako kot danes tukaj, sliši veselo rajanje drugih otrok, ob igri z žogo, sonček pa veselo sije in vabi na igro… Vi pa ste se mu morali takrat in veliko dni, vikendov v letu upreti in vaditi. Zato naj vas zdaj greje in v vas še naprej sije večno sonce glasbe!« Nasmehi na fotografiji kažejo, da so se otroci najbolj razveselili zasluženih medalj, ne glede na njihovo barvo.