Novice, članki in odmevi ...

10 LET ZLATIH VIOLINSKIH KLJUČKOV
Leto 2014/2015  |  29.07.2015  |  Videno: 362879  |  A+ | a-
Istra
Piše GV
Fotografije iz arhiva GŠ Koper


V preteklih desetih letih so zlate violinske ključke v vseh treh obalnih glasbenih šolah prejeli: 2005/06 kitarista Ana Fornazarič in Jaka Klun, pianist Jure Goručan, flavtistka Nika Hribar, klarinetist Rok Felicijan in Trio flavt GŠ Koper; 2006/07 pianistki Mia Guček in Sara Horvat, flavtistka Urša Časar, oboistka Monika Babič in klarinetistka Julija Vrabec; 2007/08 pianisti Ana Lešnik, Elena Dojčinovski in Klemen Mihačič, kitarist Luka Batista in Godalni kvartet GŠ Koper; 2008/09 harfistka Eva Tomšič, violinistka Nika Toškan, violončelist Peter Samotorčan ter saksofonist Karlo Kopjar; 2009/10 harfistka Eva Grahonja, pozavnist Rok Markežič, kitarist Ivan Umer, violinistka Katja Dadič in pianistka Serena Buremi; 2010/11 klarinetistka Samanta Škorja, trobentača Tina Škorjanc in Tadej Vujanič, pozavnist Tine Bizajl, violinistka Ivana Percan Kodarin ter pianistka Sandra Boršič; 2011/12 so bili prejemniki tolkalistka Agnese Federica Gobbi, violinist Peter Lovšin, pevec Gregor Ravnik ter pianista Teja Udovič Kovačič in Ivan Loboda; 2012/13 harfistka Bilka Peršič, pianista Eva Veršič in Matija Gorela, kitarist Kim Babič, violinistka Eris Šker ter Ana Birsa Krušec na kljunasti flavti; 2013/14 pianistke Maja Ibic ter v klavirskem duu Tiara Stergulc in Dea Kolenc, klarinetistka Ivana Glavina, kitarista v duu Petrok Rok Nardin in Peter Gregorič, trobentač Filip Kravanja Veljak, Kvartet harf »Zlate nitke« iz Kopra in Kvartet klarinetov GŠ Piran.

Mnoga izmed naštetih imen smo v teh desetih letih redno srečevali na različnih glasbenih prireditvah, koncertih in tekmovanjih doma in v tujini. Ves čas so na ogrlico glasbenih uspehov nizali nove bisere dosežkov in priznanj. O njih smo lahko prebirali v lokalnem časopisju ali poslušali v radijskih oddajah. Nekateri so se odločili za študij glasbe in sedaj ubirajo prve korake na profesionalni glasbeni poti, drugi so tik pred zaključkom študija, spet tretji že poučujejo nove talente in nadobudne učence, ki bodo morda nekoč tudi sami prejemniki zlatega ključka ali podobnih priznanj.

Letos se jim pridružuje šest nagrajencev. Trije iz Kopra, dve iz Pirana in ena učenka iz Izole.

V Kopru je prva prejela priznanje Larisa Rojnić, učenka klavirja v razredu učiteljice Valentine Češnjevar. Iz Umaga se je prešolala na koprsko šolo, ki jo sedaj obiskuje drugo leto. Njena želja je nadaljevati šolanje na Umetniški gimnaziji Koper. S svojimi uspehi s tekmovanj ter iskreno ljubeznijo do glasbe in skromnostjo je prepričala strokovni kolektiv šole, da ji je podelil priznanje za izjemne uspehe in trud na glasbenem področju. Druga prejemnica je bila sicer maturantka koprske splošne gimnazije Petra Florjančič. Violinistka in violistka iz razreda Bogomirja Petrača, ki je letos zaključila 10-letno šolanje v glasbeni šoli. Poleg violine je obiskovala tudi pouk viole, vsa leta zelo uspešno nastopala, sodelovala v komornih skupinah in orkestrih, kjer se je izkazala kot zelo prizadevna in zanesljiva glasbenica, v zadnjih letih pa je  postala tudi vodja violske sekcije. Ravnatelj Iztok Babnik je tretji zlati violinski ključ izročil še koprskemu tolkalistu Gianniju Darišu iz razreda Gorana Moskovskega. Gianni je eden tistih učencev, ki ga na šoli poznajo praktično vsi. V času svojega šolanja je sodeloval z zbori, ansambli flavt, trobilnimi ansambli, simfoničnimi orkestri, raznimi bendi itd. Največ o njem povedo besede njegovega učitelja: »Ob zaključku šolanja bo za Giannijem ostala velika praznina, kajti njegov prispevek vzornega učenca in discipliniranega glasbenika k delovanju šolskih orkestrov in komornih skupin je bil izjemen.«
 

V izolski glasbeni šoli je zlati violinski ključ prejela mlada violinistka Maša Stopar, ki jo poučuje učiteljica Sonja Horvat. Maša sicer še ne zaključuje šolanja, vendar je že do sedaj nanizala toliko uspehov, da si je priznanje resnično zaslužila. Poleg številnih nagrad z domačih in mednarodnih tekmovanj v disciplini violine ima v svojem življenjepisu tudi priznanja s tekmovanj z otroškim in kasneje mladinskim pevskim zborom ter sodelovanja v različnih komornih skupinah in orkestrih. Lahko smo prepričani, da nas bo tudi v prihodnje razveseljevala s svojim igranjem, petjem ter ustvarjanjem na sploh.
 

V Piranu sta priznanje šole prejeli dve pianistki. Taša Šinkovec in Rea Štrukelj Pahovič, obe iz razreda učiteljice Aleksandre Češnjevar Glavina. Taša Šinkovec letos zaključuje glasbeno šolanje na osnovni stopnji kot nadpovprečno uspešna učenka piranske glasbene šole. Ves čas je izstopala po izjemni odgovornosti, predanosti, zanesljivosti in vztrajnosti pri delu. Obe, Rea in Taša, sta se odločili svoje glasbeno izobraževanje nadaljevati na Umetniški gimnaziji. »Proces poučevanja je nekaj posebnega tudi zato, ker je za učitelja vsak posamezni učenec novo srečanje s »staro« glasbo. Iz njega črpata oba. Zato je poučevanje učencev, kot sta Rea in Taša, vsakemu učitelju nagrada. Želja, da učenec nadaljuje življenjsko pot v tem poklicu pa pedagoga obda s ponosom in veseljem, da smo skozi odkrivanje sveta glasbe in lastnega notranjega vesolja ustvarili nekaj skupnega, nekaj dragocenega, kar nam je približalo poti,« je o svojima varovankama ponosno zapisala njuna učiteljica.
 

V desetih letih so zdaj že tradicionalni zlati violinski ključi z močjo svoje simbolike postali nepogrešljivo »presenečenje« na zaključnih koncertih obalnih glasbenih šol. Zadnji dve leti pa je šola podelila tudi štipendijo iz sklada dolgoletnega sedaj že pokojnega ravnatelja glasbene šole Mirana Hasla. Štipendija je namenjena dijakom, ki zaključujejo šolanje na Umetniški gimnaziji Koper in bodo svoje izobraževanje nadaljevali na eni od glasbenih akademij, na kateri so do izročitve štipendije že uspešno opravili sprejemni preizkus. Lansko leto je štipendijo prejela Julija Vrabec, klarinetistka iz razreda Boruta Vatovca, ki trenutno študira na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Letos je dobitnica štipendije Nika Toškan, violinistka iz razreda Bogomirja Petrača, ki bo šolanje nadaljevala na Konservatoriju v Amsterdamu. Za »slovo« se je na zaključnem koncertu koprske glasbene šole v dvorani Sv. Frančiška še enkrat predstavila kot izjemna virtuozinja z izvedbo 1. stavka koncerta za violino in orkester v D-duru op. 35 ruskega skladatelja Čajkovskega.
 
Morda bo tudi štipendija iz sklada Mirana Hasla postala tradicionalna praksa. Čez nekaj let bomo pisali o njeni obletnici in uspehih njenih prejemnikov. Lahko pa se nadejamo tudi enkratnega koncerta z desetimi štipendisti.