Novice, članki in odmevi ...

BISER, SKRIT V DROBNEM ZVEŠČIČU
Leto 2015/2016  |  08.10.2015  |  Videno: 360770  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Saša Dragoš
Foto Jure Godler


Obetavni pianisti Ana Kravanja in Kristina Brenčič sta Ipavčevo Serenado oživili vrhunsko.



Serenada je najbolj znana in v godalnih orkestrih najpogosteje izvajana skladba Benjamina Ipavca. A profesor in pianist Igor Dekleva je pred sedmimi leti odkril, da je originalno, dotlej neznano Serenado skladatelj napisal za klavir štiriročno. Idrijska založba Bogataj jo je natisnila še pravočasno, da sta jo primorski pianistki Ana Kravanja in Katarina Brenčič naštudirali in z njo v nedeljo v Šentjurju odmevno odprli letošnje Ipavčeve kulturne dneve.

Biser, ki ga je bilo težko natisniti

Dekleva se je poglobil v zapuščino bratov Ipavec v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani na pobudo občine Šentjur, da bi ob stoletnici smrti starejšega od bratov, Benjamina (1829-1908), posnel nekaj njegovih skladb. Odkrito priznava, da ni pričakoval nič posebnega. A mu je v zadnjem delu drobcenega zvežčiča po notah zazvenela znana melodija Serenade. Vzelo mu je dih. Skladba je bila napisana leta 1898, dve leti prej kot poznejša slovita naslednica, in to prav za njegov inštrument - klavir štiriročno. Z ženo Alenko sta novo odkritje preigravala, se navduševala nad njim in skladbo kmalu izdala na zgoščenki. “Gre za biser naše klavirske romantike, ki se uvršča v evropska nacionalna glasbena gibanja s konca 19. stoletja. V skladbi lahko vseskozi čutimo slovenski ljudski melos,” je občinstvu navdušeno razkrival Dekleva. Šentjurčani pa so mu soglasno pritrdili, ko je dejal: “Benjamin Ipavec je genij, ki je v Evropi žal neznan. Skrajni čas je, da to popravimo!”

Iskanje založbe - te se vse redkeje odločajo za izdajo notnih zapisov - je Deklevi vzelo nekaj več časa. Založba Bogataj, ki v Idriji deluje zunaj glasbenokulturnih središč, note v ciklu Musique izdaja redno. Lastnika Damijana Bogataja, tudi navdušenega glasbenika in violinista v logaškem simfoničnem orkestru Cantabile, je skladba prevzela podobno kot Deklevo. Pritegnila sta še notografa Iztoka Perošo iz Portoroža, ki je več mesecev v računalnik prepisoval zbledel notni rokopis. S še nekaj redakcijskimi popravki Dekleve je bil zvezek pred mesecem dni natisnjen.

Dragocen učbenik, najprej pa koncert

“Serenada je res zaklad. Na 38. straneh smo natisnili vse štiri stavke in skupaj poiskali izvajalce za Ipavčeve dneve. Delo je nastalo tudi v sodelovanju z domačo, idrijsko glasbeno šolo, saj ob današnjem pretirano razširjenem fotokopiranju prav šolam zelo primanjkuje tovrstnega originalnega notnega gradiva,” je povedal Bogataj.

Izvajalce so našli v bližnji okolici. Obetavni študentki klavirja, Trentarka Ana Kravanja in Godovičanka Katarina Benčič v razredih profesoric Dubravke Tomšič in Jasminke Stančul, od lani združeni v Duo fantazija, sta na koncertu občinstvo vrhunsko popeljali v čutne romantične vode. Štiriročno sta odigrali Sonatino, Menuet in Alla Polacca, Brenčičeva pa Andante z variacijami še samostojno. Med mnogimi sta jima čestitala tudi najboljša poznavalca Serenade, zakonca Dekleva.

Godalci Cantabila pod taktirko Marjana Grgadolnika so skladbo izvedli še orkestralno. Večer je zaokrožil pogovor s primorskim skladateljem Bojanom Glavino. Prav on bo naslednji, čigar dela za mlade glasbenike bodo v idrijski založbi prelili v tiskan notni zapis.