Novice, članki in odmevi ...

NABIRALI ZNANJE
Leto 2014/2015  |  12.07.2015  |  Videno: 361189  |  A+ | a-
Primorski dnevnik
Tekst: Katja Kralj
Fotografija: FotoDamj@n



Dva vroča tedna v Devinu, pa ne samo zaradi hude vročine, ki je resno preizkusila vzdržljivost docentov in učencev, temveč tudi zaradi obilice dogodkov, ki so v okviru Festivala Kras napolnili učilnice in avditorij Jadranskega zavoda združenega sveta: zaključili so se tečaji kitare, ki jih je koordiniral Janoš Jurinčič, s petkovim nastopom učencev pa se je zaključila tudi mednarodna poletna klavirska šola, ki jo je vodil Sijavuš Gadžijev. Sijajni ruski pedagog, ki se je pred dobrimi dvajsetimi leti preselil v Gorico in poučuje na SCGV Emil Komel, kjer je vzgojil že celo vrsto uspešnih pianistov, je bil kar zadovoljen z učenci, ki so se udeležili tečajev, tudi on pa je tožil nad vročino, ki je prve tri dni hudo obremenila pianiste. Devet učencev od enajstega do devetnajstega leta, iz Slovenije in Italije, je ves teden nabiralo znanje, ki je potrebno za uspešen napredek, dva pa se nista mogla udeležiti zaključnega nastopa zaradi drugih obveznosti: šestnajstletni talent Alessandro Villalva, ki je pod mentorstvom prof. Gadžijeva osvojil že vrsto zmag na pomembnih tekmovanjih v Italiji, Sloveniji, Nemčiji in na Češkem, je imel v Devinu že v torek samostojni koncert, kajti napotil se je na tekmovalno preizkušnjo v ZDA.
Prva je nastopila najmlajša učenka Nastasja Češnjevar Ušumović, ki študira na GŠ v Kopru: deklica se je že odlično izkazala na vrsti tekmovanj ter je svoj talent potrdila v Chopinovem Impromptuju v As-duru op. 29, ki ga je odigrala z izostrenim muzikalnim občutkom, obenem pa z otroško prikupnostjo.  Sledil je Marko Matajić, tudi on že samozavesten, kot bi komaj čakal, da pokaže svoje dosežke v Bartokovih Romunskih plesih, ki jih je odigral z velikim zanosom, morda nekoliko neučakano, vsekakor pa živo. Bolj plah je bil nastop Laure Mrvić, ki je sicer vestno naštudirala Griegov Nokturno v c-molu, nato smo poslušali Roka Tadeja Brunška, ki je solidno odigral dve Romanci brez besed Felixa Mendelssohna Bartholdyja, op. 19 št. 1 in op. 30 št. 4. Lara Gorše je svoje visoke cilje pokazala v izvedbi tehnično dokaj zahtevnega Introduzione e Rondo capriccioso op. 14 istega avtorja, kjer je kljub rahlim netočnostim razkrila lepo izoblikovano prstno igro. Glasbeno matico, ki je z Zavodom zdurženega sveta organizator poletnih tečajev, je zastopal Max Zuliani, odlični učenec Tamare Ražem Locatelli: v Chopinovem Nokturnu v cis-molu op. 27 št. 1 je pokazal že osupljivo zrelost, ki je njegovi interpretaciji vlila ganljive odtenke, vrsto nastopov pa je sklenil Alberto Olivo, visokorasli učenec Massima Gona na tržaškem konservatoriju Tartini, ki je pokazal zelo zanesljivo tehniko, pa tudi muzikalnost, v izredno zahtevni Apres une lecture de Dante Franza Liszta.
Ravnatelj Glasbene matice Bogdan Kralj se je ruskemu pedagogu toplo zahvalil za trud, podelil priznanja učencem ter povabil občinstvo na vrsto dogodkov, ki bodo popestrili String Festival Kras; danes bo začel predavati svetovno znani violinist Stefan Milenković, ob 20.30 pa bo v avditoriju devinskega zavoda nastopil beloruski solist in docent na ljubljanski Akademiji za glasbo Vasilij Meljnikov.