Novice, članki in odmevi ...

PRIROČNIKI ZA POTOVANJE S FLAVTO
Leto 2015/2016  |  10.11.2015  |  Videno: 360754  |  A+ | a-
Tekst in foto: Alenka Zupan

Flavtistka in pedagoginja mag. Alenka Zupan je v zadnjih dveh letih izdala dva priročnika za mlade flavtiste in učitelje flavte. Priročnika sta bila izdana v samozaložbi MODRIART. Dobiček od prodaje gre v celoti v dobrodelne namene – za izobraževanj otrok. Oktobra 2015 sta bila oba priročnika prevedena tudi v angleški jezik, kar omogoča, da se Potovanje s flavtico in Potovanje s flavto razširi tudi po svetu.



Začetek igranja flavte je za vsakega mladega flavtista velik izziv. Zato je priročnik za najmlajše učence-začetnike flavtice (fife) ali drugih pomožnih flavtic z naslovom Potovanje s flavtico nastal z namenom, da otrokom na čim bolj prijazen, sistematičen, nazoren in postopen način približa flavtistični svet. Potovanje vsebuje jasna navodila z vajami za dihanje in lep ton, vodenim odkrivanjem novih tonov – prijemov, 78 avtorskih in ljudskih pesmic ter 33 duetov.
 

Priročnik bogati 47 pesmic s priloženo klavirsko spremljavo avtorice Lee Sirk ter posnetki v izvedbi Alenke Zupan in pianistke Tatjane Jercog na priloženem CD-ju. Celoten priročnik povezujejo čudovite ilustracije Neli Paspalj, ki mlade flavtiste spodbujajo k ustvarjanju zgodbic na pravljičnem potovanju s flavtico.

Vsako potovanje nam omogoča rast in razvoj ter bogatitev življenjskih izkušenj. Zato je Potovanje s flavto  nadgradnja prvega priročnika Potovanje s flavtico, kjer mladi flavtisti poglobijo znanje z vajami za dihanje, vzdržljivost, lep ton, hitro branje not in urjenje prstov. Sistematično odkrivanje novih tonov – prijemov zaokrožijo v melodijah, 134 pesmicah ter 44 duetih.  Priložena sta klavirska spremljava avtorjev Lee Sirk in Nelfija Paliske s 94 pesmicami ter CD s posnetki pesmic v izvedbi Alenke Zupan in pianistke Tatjanje Jercog. Tudi to potovanje povezujejo čudovite ilustracije Neli Paspalj kar ustvarja pri mladih flavtistih še dodatno spodbudo domišljije in veselje do igranja.