Novice, članki in odmevi ...

BALETNA PRAVLJICA KOT IZ SANJ
Leto 2013/2014  |  11.06.2014  |  Videno: 361099  |  A+ | a-
Primorske novice, 11. junija 2014
VG


Gledališče je bilo v obeh predstavah napolnjeno do zadnjega kotička, kar se v Kopru ne zgodi ravno pogosto. Gledalci so bili priča glasbeno baletni pravljici, ki je prisotne otroke popeljala v svet domišljije, odraslim pa omogočila, da so se za slabo urico zatekli v pravljični svet in se umaknili vsakdanjim skrbem in težavam. »Nekje sem prebrala, da se v otroških sanjah dogajajo zgodbe, ki jih je večina odraslih že pozabila. Jaz jih nisem. Kaj pa vi?« so bile uvodne besede Manjane Milostnik v baletno pravljico V deželi sanj. Milostnikova ni le učiteljica nastopajočim baletkam, ampak tudi koreografinja, scenaristka in kostumografinja. Skratka avtorica predstave v celoti.  Letos je za pravljico izbrala glasbena dela L. Delibesa in L. Minkusa, s pomočjo katerih je v treh slikah vse prisotne popeljala v deželo Petra Pana.
V prvi predstavi so se poleg nekaterih starejših učenk baleta predstavile predvsem deklice iz treh plesnih pripravnic in 1. razreda. Oder je bil kar nekoliko premajhen za vse deklice in punčke ter Indijanke in gusarke. Vendar pa so naše najmlajše baletke  z usklajenimi baletnimi koraki in v zanimivih gibnih  kombinacijah odlično predstavile celoletno delo na urah baleta. Zelo dobrodošla poživitev predstave je bil tudi mladi mojster Rok, trenutno edini »priložnostni« učenec baleta na naši šoli.
Druga predstava pa nam je ponudila pravo baletno doživetje. Milostnikova je z izjemno kompozicijo prehodov, baletnih korakov, igro luči ustvarila do sedaj eno najboljših šolskih baletnih predstav na Obali. Dekleta so z izjemno ubranostjo in obvladovanjem zahtevnih baletnih elementov postregle z enkratnim glasbeno plesnim dogodkom Glasbene šole Koper. Solistke Anesa Jahič, Oktavija Sakal Dumić, Marjeta Milostnik, Vida Ajdnik, Tina Bonaca in Maja Jurman iz 6. razreda ter Zala Brlec in Zala Starc iz 5. razreda so s svojimi izjemnimi in doživetimi nastopi odplesale pravljične vloge Lune, vil sanj, plešoče rože, indijanske princese, gusark in gusarske kapitanke ter neukemu gledalcu približale lepoto klasičnega plesnega giba.
V obeh predstavah se je koprski publiki predstavilo 120 učenk baleta. Prvič tako veliko. »Mislim, da smo se letos  predstavili v največjem številu do sedaj,« je ob koncu predstave precej izčrpana vendar vidno zadovoljna povedala Manjana Milostnik. Lahko si le želimo, da bi bili v Kopru tudi prihodnje leto spet priča tako enkratnemu glasbenemu dogodku, kot je bil letošnji. Glasbena šola Koper je lahko še enkrat iskreno ponosna na svoje mlade plesalke.