Novice, članki in odmevi ...

PORTRET DVEH MLADIH PIANISTK
Leto 2013/2014  |  06.06.2014  |  Videno: 361216  |  A+ | a-
Solni cvet, junij 2014
Piše: Bojan Glavina


Njun zadnji uspeh je osvojena 1. nagrada na 3. Mednarodnem tekmovanju »Ivan Rijavec« za mlade pianiste v Spodnji Idriji 26. januarja, kjer sta v duu (klavir štiriročno ) z odličnim muziciranjem prepričali mednarodno strokovno žirijo, ki ji je predsedoval eden najboljših klavirskih pedagogov na svetu - prof. dr. Arbo Valdma iz Estonije. V tekmovalnem programu sta imeli skladbe Mozarta, Dvoraka, Dekleve in Glavine, na koncertu izbranih nagrajencev v prelepem ambientu Kendovega dvorca pa sta zaigrali »Zimsko glasbo« skladatelja in njunega profesorja klavirja, Bojana Glavine, skladbo, ki je posvečena prav njima.
Tiara in Dea, obe učenki B. razreda osnovnih šol v Piranu in v Luciji, sta se v svet črno-belih tipk podali pred sedmimi leti (Tiara še nekaj prej pri učiteljici Milly Monica), ko sta se vpisali v Glasbeno šolo Piran. Že takoj sta - vsaka zase - pritegnili pozornost svojega učitelja: Dea kot izredno živahen, radoveden otrok z izrazito sposobnostjo hitrega dojemanja notnih simbolov in vseh zakonitosti glasbe, Tiara z zbranost jo in umirjenost jo ter s posebnim nagnjenjem do poslušanja nians klavirskega zvoka. Obe sta zelo hitro napredovali in se kmalu tudi udeležili prvega klavirskega tekmovanja - to je bilo regijsko tekmovanje l. 2009 na Vrhniki, kjer je Tiara prejela zlato plaketo in osvojila 3. mesto, Dea pa je prejela srebrno plaketo. Že leto kasneje sta na mednarodnem tekmovanju »Paolo Spincich« v Trstu obe v močni konkurenci osvojili dve 2. nagradi in s tem dobili velik motiv za napredovanje.
Kljub različnima karakterjema - ali pa prav zato! - ta se zelo hitro uskladili v štiriročnem igranju, njun prvi skupni nastop pa je bil l. 2009 v pastoralno-kulturnem centru Georgios v Piranu, ob gostovanju združenega slovensko-nemškega simfoničnega orkestra GŠ Koper, Piran in Verden. Tudi njuno prvo tekmovanje za klavirske due je bilo uspešno: v Postojni sta na primorskem klavirskem tekmovanju 1. 2011 prejeli zlato plaketo, kljub temu da je Dea nastopila bolna in z visoko temperaturo! Od takrat sta se kot solistki in v duu zelo uspešno udeležili številnih klavirskih tekmovanj: poleg Vrhnike, Trsta in Postojne še v Gradežu (I), Radljah ob Dravi, Izoli, Naborjetu (Malborghetto, I), Piranu in Idriji. Statistika osvojenih nagrad pri obeh je impozantna: Dea ima v svoji »kolekciji medalj« skupno 16 nagrad, Tiara pa 14! V duu sta prejeli šest nagrad, od tega celo štiri prve! Velikokrat sta bili izbrani za zaključne koncerte nagrajencev, za posebne nagrade izvedb obveznih skladb in tudi za radijsko snemanje.
Poleg tekmovanj sta Glasbeno šolo Piran zastopali tudi v raznih projektih, od katerih sta še posebej pomembna tematska nastopa na Slovenskih klavirskih dnevih EPTE (Društva klavirskih pedagogov Slovenije) v Murski Soboti (skladbe madžarskega skladatelja Bele Bartoka) in v Ljubljani - GŠ Moste-Polje s skladbami Igorja Dekleve ob njegovi 80-letnici.
Posebej klavirskemu duu Tiara Stergulc & Dea Kolenc sta posvečeni dve skladbi B. Glavine iz zbirke »Glasba letnih časov- to sta že omenjena »Zimska glasba«, prav tako pa tudi »Pomladna glasba«. Obe sta Tiara in Dea večkrat izvajali z velikim uspehom.
Poleg glasbe Deo in Tiaro druži skupen interes do modnega oblikovanja, v katerem vidita svojo prihodnost. Obema je najljubši šolski predmet likovna vzgoja in obe uživata v učenju tujih jezikov. Tiara pozimi rada deska na snegu, poje (pomaga pri otroškem cerkvenem zboru), rada pa tudi v kuhinji eksperimentira s pripravo kakšnih dobrot. Zanima jo tudi fotografija (detajli v naravi), dobra knjiga, v posebno veselje pa sta ji balet in gledališče. Tudi Dea si ob prostem času rada nadene predpasnik in pripravi sočno in okusno kosilo ali sladico. Ob rojstnih dnevih, izletih in pa tudi v vsakdanjem življenju se večkrat poigra s fotografiranjem oseb, narave (sončnih zahodov), pozimi pa zelo rada s smučmi zdrvi po zasneženih strminah.
Glasbenih načrtov za naprej ne manjka - pred obema so novi nastopi, novi tekmovalni izzivi, predvsem pa uživanje v spoznavanju novih skladb in poglabljanju v neštete zvočne svetove, s katerimi širita svoje duhovno obzorje in bogatita svojo notranjost. In seveda - veselje v skupnem druženju in muziciranju V Kopru, kjer je potekalo primorsko tekmovanje za klavirske due, so se ponovno izkazali učenci piranske glasbene šole - duo TIARA STERGULC in DEA KOLENC, ter duo ANA SIMČIČ in TADEJ SIVIĆ -, ki so osvojili dve zlati plaketi in se s tem plasirali na državno tekmovanje. Ana in Tadej sta (kot najmlajša - dvanajstletna - med osmimi dui v 1. b kategoriji do 15 let!) z izvedbo skladb I. Dekleve, F. Kuhlau, F. Schuberta, J. Ježa in B. Glavine osvojila 90.67 točke, Tiara in Dea, ki sta v svojem programu imeli skladbe I. Dekleve, W. A. Mozarta, A. Dvoraka in B. Glavine pa sta prejeli 95 točk in obenem tudi posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne slovenske skladbe (I. Dekleva Štehvanje). Skupno je nastopilo 17 duov, strokovno žirijo pa so sestavljali ugledni pianisti in pedagogi: Igor Dekleva iz Ljubljane, Primož Mavrič iz Žalca ter Franca Bertoli iz Vidma (Udin),
Oba piranska dua delujeta pod mentorstvom prof. B. Glavine, doseženi rezultat pa predstavlja lepo spodbudo za nadaljnje delo.
Tiara in Dea sta na zaključnem koncertu GŠ Piran 29. maja v Gledališču Tartini prejeli zlati violinski ključ, ki ga glasbena šola podeljuje najboljšim učencem!