Novice, članki in odmevi ...

UČENKE KLAVIRJA IZ GLASBENE ŠOLE PIRAN MED NAJBOLJŠIMI
Leto 2013/2014  |  06.06.2014  |  Videno: 362287  |  A+ | a-
Solni cvet, junij 2014
Piše: Bojan Glavina



Na 4. Koroškem klavirskem tekmovanju, ki je potekalo v Radljah ob Dravi med 21. in 23. majem, so spet zablestele učenke klavirja iz piranske glasbene šole.
Tekmovanja se je udeležilo kar 186 mladih pianistk in pianistov iz Hrvaške, Avstrije, Italije, Makedonije in Slovenije. V tej številni in kakovostni konkurenci je iz GŠ Piran na¬stopilo šest učenk: Selma Ibradžič, Aurora Lovrečič in Taša Šinkovec iz razreda učiteljice Aleksandre Češnjevar Glavina ter Nina Rupnik, Lana Pavlovič in Rea Štrukelj Pahovič iz razreda učitelja Bojana Glavine.
Mednarodna strokovna žirija v zasedbi Saša Gerželj Donaldson (Škotska), Ivana Godec Vincekovič (Hrvaška) in Bojan Glavina (Slovenija) je imela izjemno zahtevno delo, saj je tridnevno tekmovanje ob vsej odlični organizaciji potekalo vsak dan od osmih zjutraj pa vse do desetih zvečer. Nadarjenih mladih pianistov je bilo veliko, med njimi tudi vse piranske pianistke.
V četrti kategoriji, kjer je nastopilo 22 tekmovalcev, je absolutno 1. mesto z zlato na¬grado osvojila Nina Rupnik, poleg tega pa je prejela še posebno nagrado za izvedbo sklad¬be slovenskega skladatelja - J. Pavčič: »Spo¬min na prvi ples«. V tej kategoriji je Aurora Lovrečič prav tako prejela zlato nagrado, z ustvarjalnim muziciranjem prepričala vse po¬slušalce in zasedla odlično 3. mesto. V tretji kategoriji se je izjemno dobro odrezala Selma Ibradžič, ki je med 27 pianisti prejela zlato nagrado in se med najboljšimi uvrstila na vi¬soko 4. mesto. Lana Pavlovič je v peti kate¬goriji med 23 osvojila srebrno nagrado in se uvrstila na 6. mesto (med drugim je izvedla tudi prav njej posvečeno skladbo B. Glavine »Nekega zimskega večera«. Med najboljšimi v šesti kategoriji, kjer jih je tekmovalo Il, je tudi Rea Štrukelj Pahovič - dobila je zlato nagrado, 3. mesto in še posebno nagrado za izvedbo slovenske skladbe - B. Glavina »Tan¬go duet« (napisane prav zanjo), skupaj z Nino pa sta nastopili tudi na zaključnem koncertu nagrajencev. V zahtevni sedmi kategoriji, kjer so tekmovali srednješolci, se je zelo dobro od¬rezala Taša Šinkovec - med 16 tekmovalci je prejela srebrno nagrado in zasedla visoko 5. mesto.