Novice, članki in odmevi ...

MLADI PEVCI IZ NAZARIJ, IZOLE IN KOPRA
Leto 2013/2014  |  02.06.2014  |  Videno: 361111  |  A+ | a-
Piše: D.R.

V soboto, 31. maja 2014 smo na šoli gostili mlade pevke in pevce iz Nazarij. Koncertna dvorana Glasbene šole Koper je pokala po šivih, kot se za take dogodke tudi spodobi, zvonki glasovi mladih pevcev pa so preplavili vso šolo.
Po kratkem potepanju po Kopru in namakanju nog v morju so se na koncertu predstavili Otroški in Mladinski pevski zbor Osnovne šole Nazarje. Gostila pa sta jih Otroški pevski zbor Glasbene šole Izola in Mladinski pevski zbor Glasbene šole Koper. Poleg staršev, bratcev in sestric ter babic in dedkov so ubranemu petju prisluhnili tudi pevci sami. Slednjim je bilo to še posebej zanimivo, saj so prepoznali marsikatero slišano skladbo in z nastopajočim zborom poleg tiho zapeli. Tudi temu so taka druženja namenjena. Vsi štirje zbori so na letošnjem zborovskem tekmovanju v Zagorju prejeli zlate plakete z odliko. Ker pa se po navadi na takih tekmovanjih zaradi vaj, priprav in obilice adrenalina v zraku ne uspejo splesti globlje prijateljske vezi, so se tri zborovodkinje odločile, da to storijo na skupnem koncertu v Kopru. Koper so morda izbrale tudi zato, ker so zbori v svojih koncertnih programih predstavili kar tri skladatelje z Obale.  
Koncert se je pričel z nastopom našega Otroškega pevskega zbora iz Izole pod vodstvom Kristine Babič. Sledil je Otroški pevski zbor iz Nazarij, ki ga je vodila Katja Gruber. Po nastopu gostujočega zbora sta oba mlajša zbora združila svoje moči in zapela vsem dobro znano Vodopivčevo pesem Bratovščina Sinjega galeba. V nadaljevanju smo prisluhnili koprskemu Mladinskemu pevskemu zboru, ki je pod vodstvom Maje Cilenšek ob klavirski spremljavi Sindije Šiško in mlade izolske violinistke Eris Šker predstavil skladbo Ambroža Čopija Eno drevce mi je zraslo, ki je izpod skladateljevega peresa nastala prav zanje v okviru letošnjega zborovskega tekmovanja. Na obraze poslušalcev pa je ponovno izvabila nasmehe hudomušna in igriva, nekoliko nenavadna skladba mladega izolskega skladatelja Mateja Bonina Mali prodajalci zijal.
V nadaljevanju se nam je predstavil Mladinski pevski zbor Osnovne šole Nazarje, ki ga je ob klavirju spremljala Petra Jerič. Za zadnji del koncerta se mu je na odru pridružil tudi otroški zbor in skupaj s Katjo Gruber so poleg ostalih skladb zapeli tudi noviteto Andreja Makorja Nekaj je v zraku na besedilo Toneta Pavčka. Skladbo je mladi koprski skladatelj posvetil prav pevskemu zboru iz Nazarij. Slišali smo tudi simpatično skladbico Moje Nazarje, ki jo je napisala kar sama zborovodkinja.
Za konec so se jim na odru pridružili še koprski pevci in dvorano je preplavila melodija Poj z menoj Lojzeta Krajnčana. Prijeten glasbeno pevski dogodek se je z šestdeset članskim združenim mladinskim zborom zaključil. Večer pa se je nadaljeval v avli šole ob zasluženem okrepčilu in obilici čestitk.