Novice, članki in odmevi ...

KJER SE ROJEVA PRIJATELJSTVO
Leto 2013/2014  |  29.05.2014  |  Videno: 361317  |  A+ | a-
Primorske novice, 29. maja 2014
LEA HEDŽET, Radio Koper





Za istim klavirjem sta sedela že mali Mozart in njegova sestrica Nannerl, zato v njegovi zapuščini najdemo veliko prikupnih del za to zasedbo, ki jo že vrsto let srečujemo tudi na tekmovanjih mladih glasbenikov. Letos so bili tako na regijskem kot na državnem primorski talenti zelo uspešni. Še posebej koprski učenci profesorice Selme Chicco Hajdin, ki so postali zmagovalci v dveh kategorijah na regijskem in v eni potem še na državnem tekmovanju. Gre za GR.AN. DUO, ki v svojem imenu skriva začetnici imen in priimkov obeh članic tega dua, dvanajstletne Andreje Gregorič in skoraj dve leti starejše Ane Grzetič, ter Klavirski duo Šlibar, ki ga sestavljata desetletna Lara in njen dve leti starejši bratec Žan. Med primorske glasbene talente sta se zapisala, ko sta se skupaj s starši odločila obiskovati pouk klavirja v Izoli, čeprav živita v Tržiču, kjer se Žan uči tudi harmoniko. Lara pa se je odločila za violončelo, ki se ga loteva pod mentorstvom profesorja Antonija Hajdina na izolski podružnici Glasbene šole Koper. Tako so njune sobote kar pestre in naporne, saj GR.AN. DUO oziroma Andreja Gregorič in Ana Grzetič   
         
prinašajo poleg treh ur vožnje še klavirsko uro in za Laro dodatno lekcijo violončela. A to ni bila ovira, da ne bi zmagala v svoji (1.A) kategoriji na regijskem tekmovanju v Kopru, potem pa še prejela zlato priznanje na državnem tekmovanju Temsig, kjer sta sicer med štirinajstimi uvrščenimi dui zasedla šesto mesto. Si je pa zato Žan prislužil zmago na Temsigu še v svoji kategoriji harmonike, ki se je sicer uči v razredu svojega očeta Mirka Šlibarja na Glasbeni šoli Tržič. Kot sta povedala po tekmovanju v Kopru, jima tudi doma prilike za skupno vajo ne zmanjka. Zato pride kdaj pa kdaj do kakšnega prepirčka ... Recimo glede tega, kateri tempo je pravi, ali kakšna naj bo dinamika, agogika in podobno. Ampak Lara pravi, da največkrat obvelja Žanovo mnenje. Ker je starejši.
 

Lara in Žan Šlibar z mentorico in učiteljico Selmo Chicco Hajdin

Nasprotno pa je v primeru GR.AN. DUA klavirski duo botroval prijateljstvu, ki se sicer med Ano in Andrejo skoraj gotovo ne bi moglo stkati, saj je med njima dve leti razlike v starosti, pa še osem kilometrov razdalje.
Obiskujeta tudi različni šoli; Ana deveti razred Osnovne šole Vojke Šmuc v Izoli, Andreja pa sedmi razred Osnovne šole Dušana Bordona v Kopru. Da sta dovolj sorodni duši, ki se ujemata v značaju in temperamentu, je prva opazila njuna učiteljica Selma Chicco Hajdin, zato jima je predlagala, da bi delali skupaj.
Tako rezultati s tekmovanj kot njuno zadovoljstvo so dokaz, da se ni zmotila, da je zadela v polno: GR.AN. DUO je po zmagi na regijskem zmagal tudi na državnem tekmovanju. Predvsem pa sta Andreja in Ana postali zelo dobri prijateljici, ki si ob skupnem muziciranju tudi marsikaj povesta. Ob igranju se morata začutiti, zato jima tudi večurne vaje ne predstavljajo težav, hitro se vživita v glasbo in ko sta enkrat "notri", ura ni več pomembna. Andreja ob tem poje v Mladinskem zboru Glasbene šole Koper in pleše v baletni skupini Manjane Milostnik, Ana pa se ukvarja s sodobnim plesom v plesnem studiu Lai in veliko bere. Obe tudi večkrat zaideta k računalniku; Andreja k igricam, Ana pa raje na družabna omrežja, kjer si dopisuje z vrstniki iz različnih držav. Z njimi se srečuje tudi na mednarodnih tekmovanjih.
Zadnjega sta obiskali konec marca, ko sta skupaj s Klavirskim duom Šlibar in s svojo učiteljico potovali v Italijo, kjer je potekalo 6. Mednarodno tekmovanje "Mladi glasbeniki" Citta di Treviso. Klavirski dui so se predstavili v šestih starostnih kategorijah in GR.AN. DUO je v svoji kategoriji (C) zasedel prvo mesto in prejel drugo nagrado (prva ni bila podeljena). Še uspešnejša sta bila Lara in Žan Šlibar, ki sta poleg zmage v svoji kategoriji prejela tudi absolutno prvo nagrado.