Novice, članki in odmevi ...

USPEŠNO LETO GLASBENE ŠOLE KOPER
Leto 2013/2014  |  03.01.2014  |  Videno: 361686  |  A+ | a-
MOK, december 2013
Vanja Gregorič



Glasbena šola Koper vsako leto v prednovoletnem času z učenci pripravi številne glasbene dogodke, s katerimi želi prispevati k prazničnemu vzdušju svojih sokrajanov. Sodeluje na najrazličnejših prireditvah zavodov, združenj in društev, ki si želijo slovo od starega leta popestriti z glasbenimi točkami. Letos pa si je Glasbena šola Koper želela učence in starše ter seveda vso primorsko javnost še dodatno obdariti. Že nekaj let si vodstvo šole z učitelji in učenci namreč prizadeva ustanoviti simfonični orkester Glasbene šole Koper. Lansko leto so mnogi učenci sodelovali v skupnem projektu z vrstniki iz Ljubljane in Beograda ter nastopili v okviru Super orkestra pod vodstvom dirigentke Jelene Brčarević ter si pridobili prve izkušnje v simfoničnem orkestru. Z ustanovitvijo šolskega simfoničnega orkestra so te izkušnje sedaj dostopne večini učencev orkestrskih instrumentov. Za dirigentsko paličico je poprijel Igor Kuret Coretti, priznani tržaški profesor violine in dirigent.
Prof. Selma Chicco Hajdin, ki od leta 1995 poučuje klavir na Glasbeni šoli Koper
in od leta 1999 tudi na Umetniški gimnaziji Koper
je prejemnica priznanja Frana Gerbiča v letu 2013.
 
Za letošnjo predstavo baletnega oddelka Glasbene šole Koper ob zaključku šolskega leta je Manjana Milostnik,
učiteljica baleta, gledalcem pripravila baletno-glasbeno pravljico Morska simfonija.



Motivirani za resno delo
Sicer pa godalni orkestri glasbene šole zelo uspešno delujejo že vrsto let. V svoj repertoar glasbenih del uvrščajo vse bolj zahtevna dela. Godalni orkester »Vladimir Lovec« je pod taktirko Igorja Švarca, koprskega profesorja violončela, izvajal program, ki smo ga vajeni s profesionalnih odrov. Sledilo je še veliko uspehov, vabil na razne prireditve in učenci so bili vse bolj motivirani za resno delo. Letos je dirigentsko paličico prevzel Antonije Hajdin, profesor violončela na izolski in piranski podružnici glasbene šole. Seveda pa noben resnejši orkester ne more brez podmladka, za katerega skrbijo mlajše glasbene skupine, kot je šolski godalni orkester, ki sta ga je do nedavnega vodila profesorica violine Amanda Vidic ter profesor Antonije Hajdin, sedaj pa jih novim izzivom naproti vodi profesor kontrabasa Štefan Švagelj. Poleg običajnih glasbenih sestavov na šoli že vrsto let zelo uspešno deluje tudi skupina mladih nadobudnih violončelistov pod vodstvom Antonija Hajdina, ki so primorsko publiko že večkrat opozorili nase in so gostje na večini pomembnejših dogodkov vseh treh obalnih občin. Učenci pihal in trobil pa si svoje orkestrske izkušnje pridobivajo v pihalnih orkestrih koprske, izolske in piranske glasbene šole pod budnim očesom svojih treh dirigentov Aleša Groseka, Mirka Orlača in Iztoka Babnika. Zadnja leta starejši učenci sodelujejo v trobilnem ansamblu Brass Band.
Letos je Glasbena šola Koper že osmo leto zapored ob zaključku šolskega leta izbranim učencem podelila najvišje priznanje šole »zlati violinski ključ«. Ravnatelj Iztok Babnik je na zaključnem koncertu Glasbene šole Koper priznanje podelil trem učencem: Kimu Babiču, Bilki Peršič in Evi Veršič