Novice, članki in odmevi ...

SKRITI IZOLSKI TALENTI
Leto 2013/2014  |  12.12.2013  |  Videno: 361054  |  A+ | a-
MANDRAČ, 12. decembra 2013
J. S.


V izvedbi glasbene skupine Poetrio, mednarodne in vseslovenske glasbene zasedbe za rehabilitacijo smisla in rahločutnosti, smo poslušali uglasbeno poezijo Alenke Rebula, Draga Misleja - Mefa, Barbare Motoh Bračanov in Črta Vučka. Med nastopajočimi sta bila gosta na kitari Samo Turk in Mojca Maljevac s svojim glasom in branjem poezije, poseben gost pa je bil Črt 5 Vučko, ki je še dijak GEPŠO Piran, vendar obetaven talent - napisal je pesem Ubita ljubezen, ki je bila prvič izvedena ravno ta večer.
Poetrio sestavljajo trije glasbeniki, in sicer avtorica glasbe Mirjana Gvozdenac z vokalom in na klavirju, Dejan Zornada na tenor saksofonu in Goran Radovanovič na tolkalih. Skupina se je prvič in skoraj naključno zbrala na koncertu letos marca, ko so predstavili nekaj glasbe na poezijo Barbare Motoh Bračanov ob izidu njene druge pesniške zbirke Bojazni. Poetrio igra razpoloženjski jazz, ki se naslanja na poezijo domačih pesnikov.
V Besenghijevi palači pa smo slišali koncert z naslovom Barve Ljubezni s skladbami, ki so predstavile zelo različne odtenke ljubezni in nakazale kakovostno nadaljevanje začrtane smeri skupine.
Mirjana je avtorica glasbe in tudi zaslužna za nastanek skupine. Je lzolanka in Beograjčanka, učiteljica glasbe, ki se opredeljuje za srečno mamo, zadovoljno profesorico in uspešno učiteljico. Živela je tudi v Beogradu, kjer je diplomirala na Akademiji za glasbo. Od otroštva je dvojezična, govori slovensko in srbsko. Trenutno poučuje harmoniko v glasbeni šoli Izola in Piran in glasbo na piranski gimnaziji. Napisala je glasbo za predstavo Borutovo poletje Gorana Gluvića v režiji Yulije Roschina, ki smo jo lani imeli priliko videti tudi v Izoli.
Dejan Zornada je Izolan, igra klarinet in tenor saksofon. Je izvrsten glasbenik in prefinjen improvizator. V nekaj skladbah sta Dejanov sax in Mirjanin glas čudovito prepletena.
Goran Radovanovič je izkušen tolkalist, ki je igral že po celem svetu in je strokovnjak na področju turške glasbe. Na koncertu je igral cajon, bonge, darabuko in vse, kar mu je padlo pod roko.
3. decembra 2013 v Kulturnem domu Medvode je imela Alenka Rebula predavanje z naslovom »Ljubezen moja brez miru te išče«, njenemu predavanju pa je sledil koncert Poetria z naslovorn »Čas potresa«. Poetrio je v posebnem vzdušju polne dvorane izvajal pesmi Alenke Rebula in Barbare Motoh Bračanov in navdušil številno publiko.