Novice, članki in odmevi ...

TARTINI V SPODBUDO MLADIM
Leto 2013/2014  |  11.12.2013  |  Videno: 361137  |  A+ | a-
Primorske novice, 11. decembra 2013
HELENA GARDINA

Minuli konec tedna je v Piranu, na petih prizoriščih, potekalo 1. mednarodno tekmovanje Tartini, namenjeno mladim violinistom, pianistom in komornim skupinam. Že desetletje tleča ideja o tekmovanju se je realizirala v organizaciji Glasbene šole Koper, s podružnicama Izola in Piran ter Rotary kluba Portorož, ki je v sklopu prireditve s koncertom prvonagrajencev obeležil 20 let obstoja.
Zanimanje za tekmovanje je preseglo vsa pričakovanja, saj se je prijavilo kar 190 tekmovalcev iz 19 držav (iz EU, Rusije, Moldavije, Japonske in ZDA). V treh dneh se je zvrstilo več kot 150 tekmovalnih nastopov solistov in komornih skupin, od katerih je bila polovica slovenskih in med temi 23 iz primorskih glasbenih šol.
Za promocijo »piranske« ustvarjalnosti so violinisti obvezno izvajali katero izmed del Giuseppeja Tartinija, pianisti pa skladbe Bojana Glavine. Kot spodbuda k ustvarjalnosti mladih, so tekmovalci v svoj program lahko uvrstili tudi lastne skladbe in takih je bilo kar šest.
Glasbeniki, stari od šest do 23 let, so se predstavili pred žirijo, ki so jo sestavljali Massimo Gon (Italija), Tatjana Jercog (Italija/Slovenija), Maja Kastratovik (Makedonija), Dragomir Bratič (Srbija), Acsné Szily Eva (Madžarska), Miodrag Bogić (Srbija), Tomaž Lorenz (Slovenija), Bogomir Petrač (Slovenija) in Sandra Sofia Perulli (Italija). Najbolje uvrščeni so nastopili na koncertih v Tartinijevem gledališču v soboto in nedeljo zvečer, kjer so tudi prejeli priznanja, medalje, pokale, praktične nagrade in posebne nagrade v obliki koncertov ter udeležbe na mojstrskem tečaju. V kategoriji klavirskih duov sta zmago slavila Rok Tadej Brunšek in Neža Tovšak z Glasbene šole Velenje, zmagovalna komorna skupina je klavirski trio Tanje Činč, Katarine Leskovar in Mojce Jerman (Akademija za glasbo, Ljubljana), absolutni zmagovalec med pianisti solisti je s 100 točkami postal Italijan Simone Losappio, naziv absolutne zmagovalke v kategoriji violinistov pa si je prislužila japonska glasbenica Yurika Shima. Za najbolj obetavno mlado violinistko so razglasili Sofijo Glavičič iz Srbije, naziv najbolj perspektivne pianistke tekmovanja Tartini pa nosi koprska pianistka Nastasja Češnjevar Ušumović, ki je prejela še drugo podeljeno stotico na tekmovanju ter posebni nagradi za izvedbo svoje skladbe in skladbe Bojana Glavine. Med najuspešnejšimi primorskimi glasbenimi nadobudneži velja izpostaviti še osem prvonagrajenk, to sta violinistki Maša Stopar in Nika Gačnik z Glasbene šole Koper ter pianistke Nina Rupnik, Taša Šinkovec (s piranske podružnice GŠ Koper), Nika in Lara Gorše z GŠ Ajdovščina ter Larisa Rojnić in Hana Jakovac, učenki GŠ Kp.
Čeprav se na tekmovanjih izpostavlja najvišje ocenjene glasbenike, si čestitke za pogum in ustvarjalnost zaslužijo prav vsi tekmovalci. Tudi umetniška vodja tekmovanja, klavirska pedagoginja Aleksandra Češnjevar Glavina je poudarila, da je tekmovanje Tartini nastalo predvsem iz goreče   želje, da bi pri mladih »ohranili ljubezen in motivacijo do glasbenega udejstvovanja, jih podprli pri njihovem vsakodnevnem trudu in spodbudili, naj vztrajajo v tem poklicu, ki je resnično čudovit. S tem projektom pa smo na piranski glasbeni šoli, ki se še vedno sooča s prostorsko stisko, želeli postati tudi bolj vidni v očeh Občine Piran in Pirančanov.« Piran je mlade glasbenike in zagnanost številnih sodelujočih nedvomno opazil in lepo sprejel, saj so organizatorji po besedah koordinatorja tekmovanja, Sama Šinkovca, »navdušeni nad pozitivnim odzivom malega lokalnega gospodarstva, pa tudi Občine Piran, ki je prevzela častno pokroviteljstvo prireditve; prepoznali so, da je s tekmovanjem mesto zaživelo tudi v turistično mrtvem času.« Organizatorjem velja čestitati za uspeli podvig. Kljub nekaterim nerodnostim pri kompleksno zastavljenih zaključnih koncertih je bila sicer izvedba in prijetna podoba tako zahtevnega projekta zelo dobra. Ob pozitivnih odzivih ter zadovoljstvu vseh lahko pričakujemo, da bo Mednarodno tekmovanje Tartini postalo tradicionalno.