Novice, članki in odmevi ...

DOLGOLETNI TRUD JE OBRODIL SADOVE
Leto 2013/2014  |  07.12.2013  |  Videno: 360811  |  A+ | a-
Primorske novice, sobota, 7. decembra 2013
VG


Minulo sredo se je v portoroškem Avditoriju prvič predstavil Simfonični orkester Glasbene š0le Koper, ki združuje glasbenike vseh treh obalnih glasbenih šol. 75 mladih glasbenikov je pričaralo praznično vzdušje in postavilo temeljni kamen simfoničnega projekta.
Vodstvo Glasbene šole Koper si je že nekaj let prizadevalo ustanoviti simfonični orkester. Lani so učenci sodelovali v skupnem projektu z vrstniki iz Ljubljane in iz Beograda ter nastopili v sklopu Super orkestra pod vodstvom dirigentke Jelene Brčarević ter si pridobili prve izkušnje v simfoničnem orkestru.
Z ustanovitvijo šolskega simfoničnega orkestra pa so te izkušnje dostopne večini učencev orkestrskih instrumentov. Za dirigentsko paličico je poprijel Igor Kuret Coretti, priznani tržaški profesor violine in dirigent, ki se že več kot 20 let aktivno ukvarja z mladinskimi orkestri v okviru mednarodnih projektov, kamor vključuje mlade glasbenike iz evropskih držav. Program, ki ga je dirigent izbral za prvi koncert šolskega simfoničnega orkestra, so sestavljale zahtevnejše priredbe filmske glasbe, ki je poslušalce popeljala v svet Čarovnika iz Oza, Zajtrka pri Tiffanyju, Titanica in druge. Avditorij so tako obarvali z romantično nostalgijo in občutkom prazničnosti, ki je v hladnem decembru zelo primeren in dobrodošel. »Glasbena šola Koper in Umetniška gimnazija Koper sta lahko ponosni na glasbeni večer, ki sta ga priredili v Portorožu. Govorimo o trdem delu vseh učiteljev šole, o sodelovanju in medsebojni podpori, o podpori starše, in nenazadnje, o izjemni požrtvovalnosti otrok,« poudarjajo v glasbeni šoli, kjer so s koncertom postavili temeljni kamen za prihodnje delo z orkestrom.