Novice, članki in odmevi ...

V DVOJE JE LAŽJE
Leto 2013/2014  |  05.12.2013  |  Videno: 360835  |  A+ | a-
PRIMORSKE NOVICE, 5. decembra 2013
Branka Kljun (Radio Koper)


“Učenci so se počutili kot ekipa, kar jih je povezalo med seboj, navijali in spodbujali so drug drugega in se veselili rezultatov vsakega od njih. Zelo zanimivi so bili pripravljalni nastopi, prav vsi so tisto leto veliko pridobili, večina je po tem še z veseljem sodelovala na podobnih tekmovanjih,” navdušeno pripoveduje Bojan Glavina. Nekateri od teh učencev so še posebej uspešni.
Ana Simčič in Tadej Sivić ter Tiara Stergulc in Dea Kolenc so se spomladi letos udeležili mednarodnih tekmovanj v Naborjetu v bližini Vidma in v Radljah ob Dravi. Tekmovali so v dveh različnih starostnih kategorijah v disciplini Klavirski dui, na obeh tekmovanjih so dosegli odlične rezultate, Tadej in Dea pa sta se za točke v Naborjetu potegovala tudi solistično. Tudi tam sta bila zelo uspešna, v en glas sta zatrdila, da je v dvoje veliko laže in manj stresno. Vsi štirje se radi in pogosto udeležujejo različnih klavirskih tekmovanj. Tiara in Dea sta že nekaj let stalen duo na mednarodnih tekmovanjih, doma imata že šest priznanj, če pa tem prištejeta še solistične dosežke, jih je menda že približno pet-najst.
Ana in Tadej sta od njiju nekoliko mlajša, pa vendar že lepo stopata po njuni poti, tudi njima se nagrade in priznanja lepo množijo. Ne glede na to, da se vsi poglobljeno in z vso resnostjo posvečajo glasbi, pa so po pouku povsem običajni otroci, ki jih zanima še marsikaj. Ana se ukvarja z atletiko in poje v zboru, Tadej se posveča lutkarstvu, Tiara gledališču in baletu, Dea je uspešna atletinja. Glasba pa je menda pri vseh štirih vendarle na prvem mestu. Na tekmovanjih običajno igrajo tudi skladbe svojega profesorja Bojana Glavine. Mlajši duo je na zadnjih tekmovanji igral skladbico z naslovom Ulični prodajalci sadja in zelenjave, starejši duo pa Pomladno glasbo, ta jima je v Rad-ljah ob Dravi prinesla tudi posebno nagrado za izvedbo slovenskega dela. “Skladbici sta nastali prav za Ano in Tadeja oziroma za Deo in Tiaro, obe imata tudi posebno posvetilo,” dodaja profesor in skladatelj Bojan Glavina, ki ima do svojih učencev ljubeč, očetovski odnos.
Prav te dni se bosta oba dua predstavila tudi na novem tekmovanju Tartini, ki bo ta konec tedna potekalo v Piranu. Dea in Tiara bosta tam nastopili tudi solistično, pred dvema tednoma pa so vsi štirje mladi pianisti sodelovali tudi na srečanju klavirskih pedagogov EPTA v Ljubljani. Tam so nastopili v sklopu Po črnih in belih tipkah z glasbo Igorja Dekleve, ki so ga ob skladateljevi 80-letnici pripravili na Glasbeni šoli Koper in Umetniški gimnaziji.
Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. Tokrat predstavljamo štiri mlade piranske pianiste, ki so se letos že večkrat izkazali na tekmovanjih pa tudi v posebnih projektih svoje glasbene šole. Radijski rubriki, posvečeni Ani Simčič, Tadeju Siviću, Tiari Stergulc in Dei Kolenc, lahko na valovih Radia Koper prisluhnete drevi ob 20. uri v oddaji Glasbeni abonma.
“Spomladi nas čakata regijsko in - vsaj upamo - tudi državno tekmovanje TEMSIG, ki bo v tem šolskem letu vključevalo tudi disciplino Klavirski dui, tokrat prvič s posebno kategorijo za mlajše od dvanajst let, kar je dobro za Ano in Tadeja, ki še nista dopolnila te starosti,” pripoveduje profesor Bojan Glavina in dodaja, da se tako ne bosta v isti kategoriji srečala s starejšima Deo in Tiaro.
Slovensko tekmovanje velja med profesorji in tekmovalci za eno najtežjih in najprestižnejših, zato se naši mladi glasbeniki na to preizkušnjo že pripravljajo, ena od priprav pa je Tartinijevo tekmovanje, ki so, sodeč po številu nastopajočih, tudi ne bo od muh.