Novice, članki in odmevi ...

MEDNARODNI USPEHI MLADIH PIRANSKIH PIANISTOV
Leto 2012/2013  |  25.06.2013  |  Videno: 361651  |  A+ | a-
Solni cvet, 25. junija 2013
Piše: B. G.


Najnovejši uspehi prihajajo z dveh tekmovanj: Koroškega kla¬virskega tekmovanja v Radljah ob Dravi, ki je potekalo med 22. in 24. majem ter z Mednarodnega glasbe¬nega tekmovanja »Tomaž Holmar« za klavir in harmoniko, ki se je od-vijalo med 31. majem in 2. junijem v Naborjetu (Malborghetto, Udine, IT).
Na koroškem tekmovanju z mednarodno udeležbo iz Avstrije, Hrvaške, Srbije, Italije in Slovenije je Nina Rupnik prejela zlato nagrado in zasedla 2. mesto med 30 pianisti, kar je velik uspeh za učenko 3. razreda klavirja, saj je poleg tega postala tudi dobitnica posebne nagrade za naj¬boljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja (B. Glavina: Spominčice, Zvončki). Enak uspeh sta dosegli tudi 12-letni Tiara Stergulc in Dea Kolenc v disciplini klavirski duo, ki sta tudi prejeli zlato nagrado in bili drugi med 12 dui ter prav tako pre¬jeli posebno nagrado za najboljšo iz¬vedbo slovenske skladbe (B. Glavina: Pomladna glasba). V isti kategoriji je tekmoval še en piranski duo: Ana Simčič in Tadej Sivić, ki sta z osvoje¬nim 5. mestom in visokim številom točk prav tako prejela zlato nagra¬do. »Ekipni« uspeh Pirančanov je s srebrno nagrado zaokrožila še Rea Štrukelj Pahović.
Teden dni po koroškem tekmo¬vanju so sledile nove preizkušnje: v idilično planinsko mestece Naborjet (Malborghetto) na tromeji Italije, Slovenije in Avstrije se je iz Pirana odpravila skupina sedmih tekmoval¬cev, ki je v močni konkurenci štirih držav osvojila kar šest nagrad. Naj¬bolje se je odrezal duo Tiara Stergulc in Dea Kolenc, ki jima je petčlanska strokovna žirija dodelila 1. nagrado (tudi denarno) in nastop na zaključ¬nem koncertu nagrajencev. Štiri dru-ge nagrade so si v svojih starostnih kategorijah priborili Nina Rupnik, Dea Kolenc, Tadej Sivić ter duo Ana Simčič in Tadej Sivić, tretjo nagra¬do je dobila Rea Štrukelj Pahović, Lana Pavlović pa je prejela diplomo di merito. Prav vsi pa so izstopali s poustvarjalno energijo in doživetimi izvedbami skladb različnih obdobij in stilov.
Ponovno velja omeniti, da piran¬ski učenci nimajo osnovnih pogojev za dobro delo, saj so se za nujno po¬trebne pripravljalne nastope na tek¬movanja ob pomanjkanju svoje dvo¬rane spet morali nenehno »seliti« in gostovati v Izoli, Kopru, Sečovljah in Luciji. Piranska glasbena šola (v Tar¬tinijevem mestu!) je še vedno edina v Sloveniji, ki nima svoje dvorane!
Rezultati ostalih učencev iz GŠ Koper in GŠ Izola na tekmovanju »Tomaž Holmar«:
Disciplina klavir: Christian Špringer – 1. nagrada, Ana Grzetič – 2. nagrada, Lana Petrovič – 2. Nagrada; vsi trije iz GŠ Koper iz razreda prof. Selme Chicco Hajdin.
Disciplina harmonika: Matej Legat – 3. nagrada; iz GŠ Izola iz razreda prof. Mirjane Gvozdenac.
Veronika Vižintin – 2. nagrada; iz UG Koper iz razreda mag. Erike Udovič Kovačič
Disciplina komorne skupine: skupina ETNOTOK – 3. nagrada iz GŠ Izola; mentorji: M. Gvozdenac D. Kitić, B. Kuret