Novice, članki in odmevi ...

UČITELJI GLASBENE ŠOLE PIRAN V BALETNO-GLASBENI PRAVLJICI
Leto 2012/2013  |  25.06.2013  |  Videno: 361197  |  A+ | a-
Solni cvet, 25. junij 2013
Piše: V. G.


Za letošnjo predstavo baletnega oddelka Glasbene šole Koper ob zaključku šolskega leta je Manjana Milostnik, učiteljica baleta, gledalcem pripravila prav posebno glasbeno doživetje, kakršnega v Kopru še nismo bili deležni. V Gledališču Koper smo bili priča baletno-glasbeni pravljici, ki že z naslovom »Morska simfonija« namiguje na tematiko, ki jo imamo Primorci najraje.
Milostnikovo sedaj že nekaj let poznamo ne le kot izredno uspešno baletno pedagoginjo, ampak tudi kot iznajdljivo scenaristko in koreografinjo baletnih predstav. Tako kot lansko leto je tudi letos v predstavo vključila živo glasbo, ki so jo izvajali učenci in učitelji Glasbene šole Koper ter podružnice Piran. Prisluhnili smo violinistu Bogomirju Petraču, flavtistki Olgi Sosič, klarinetistu Robertu Staniču ter Bojanu Glavini v vlogi pianista. V ansamblu sta nastopili tudi dve učenki Glasbene šole Koper Apolonia Vidic z violončelom pod mentorstvom Igorja Švarca in Tadeje Žele ter Lejla Umer s harfo pod mentorstvom Lučke Joksič. K sodelovanju je Milostnikova letos povabila tudi pevke in pevce otroškega in mladinskega pevskega zbora Glasbene šole Koper. Pod vodstvom Vanje Gregorič je 40 pevcev zapelo pet zborovskih skladb Bojana Glavine z morsko tematiko, ki so pripomogle k lažjemu razumevanju zgodbe, hkrati pa so s tem omogočili nastopajočim baletkam nekaj trenutkov oddiha v 60-minutni predstavi. Posebnost letošnje baletne predstave je vsekakor glasba, ki jo je prav za to priložnost napisal primorski skladatelj in učitelj klavirja v piranski glasbeni šoli Bojan Glavina. Baletke so plesale na kolaž melodij, ki so bile pravzaprav priredbe njegovih skladbic za otroške in mladinske pevske zbore, ter nekaj skladb, ki so nastale prav po naročilu Manjane Milostnik. Pesmica za otroški pevski zbor o čarovnici Mari, v kateri je skladatelj uglasbil besedilo Piroške Sič Birsa, učiteljice klavirja iz Pirana, je v gledališču doživela krstno izvedbo. Glavina se je izkazal kot izreden poznavalec mladih in njihovega glasbenega okusa. V nekaterih skladbah je plesalke, pevce in občinstvo popeljal v vesele in hudomušne glasbene trenutke, občasno pa se je poglobil tudi v melodije romantičnih razpoloženj.
Milostnikova je v zgodbo vključila vse učenke baletnega oddelka glasbene šole. Tako kot v preteklih letih sta bili tudi letos uprizorjeni dve predstavi, ki se vsebinsko sicer nista razlikovali, vendar sta bili tehnično prilagojeni znanju nastopajočih. Na obeh je skupaj nastopilo 200 otrok, vsaka je na odru zbrala okoli 120 nastopajočih. Poleg otrok je nastopil tudi šestčlanski ansambel glasbenikov, ki je bil skupaj z zborom ves čas na odru. Obe predstavi si je ogledalo nekaj več kot 600 obiskovalcev.