Novice, članki in odmevi ...

SPODBUDILA STA »ČELOMANIJO«
Leto 2012/2013  |  10.06.2013  |  Videno: 361154  |  A+ | a-
PRIMORSKE NOVICE, ponedeljek, 10. 6. 2013
MPG


Čelista Luka Sulić in Stjepan Hauser, ki sta v soboto napolnila Titov trg, sta v Kopru po koncertu v Pretorski palači doživela nadvse toplo dobrodošlico. Zanjo so poskrbeli mladi čelisti, zbrani v zasedbi Violoncello principale pod vodstvom profesorja Antonija Hajdina, dobrega znanca Hauserja in Sulića.

Presenečenje so otroci in njihov mentor uspeli skriti prav do prihoda glasbenikov z odra. Ko so Luko Sulića in Stjepana Hauserja pripeljali v Pretorsko palačo, je bil orkester že na svojem mestu in sodeč po nejevernem izrazu na njunih obrazih je svojevrstno darilo glasbenikoma popolnoma uspelo. Bila sta namreč navdušena in zatrdila, da takega sprejema nista še nikjer doživela. Profesor na koprski glasbeni šoli Antonije Hajdin in glasbenika se sicer poznajo s seminarjev, ki so jih skupaj obiskovali, zato je bilo presenečenje še toliko slajše. Hajdin, ki za igranje čela navdušuje otroke različnih starostnih skupin, že  tri leta vodi Violoncello principale. Ustanovil ga je še pred navdušenjem nad čelom, ki je posledica uspeha dua 2cellos. Tudi sam je po uspehu dvojca zaznal pravo »čelomanijo«, saj se je vpis tudi na koprski glasbeni šoli povečal.
Šuliću in Hauserju priznava vrhunskost in izjemno nadarjenost, ki pa, kot posebej poudarja, brez trdega dela ne moreta prinesti njunih dosežkov. Da je za uspeh treba veliko truda, pove tudi podatek, da so mladi čelisti za pripravo skladbe vadili tudi več kot 500 ur.
Zasedbo Violoncello principale poleg profesorja Antonija Hajdina, ki je tudi avtor vseh priredb, med katerimi so gostoma zaigrali tudi delček Carmine Burane ter tem Gladiatorja in Piratov s Karibov, sestavljajo Aja Golob, Vitan Košpenda, Patricia Lapajne, Ana Mittendorfer, Tilen Babnik, Maša Mlakar, Hana Požrl, Dunia Sahir in korepetitorka Divna Jandrič.