Novice, članki in odmevi ...

PRIMORSKA JE TUDI PRI NAJMLAJŠIH ZBORIH RAZRED ZASE
Leto 2012/2013  |  29.05.2013  |  Videno: 361205  |  A+ | a-
Primorske novice, 29. 5. 2013
BRANKA KLIUN, Radio Koper



Žirijo sta tokrat najbolj prepričala Otroški zbor Osnovne šole Koper z zborovodkinjo Ingrid Poropat – absolutni zmagovalec tekmovanja – in otroški zbor Glasbene šole Izola s Kristino Babič. Oba sta izbrala zanimive in za to starostno kategorijo precej zahtevne pesmi, oba sta v svoja programa vključila tudi instrumentalno spremljavo in oba sta programa izvedla intonančno skorajda brezhibno.
Izolski zbor je že lansko leto pokazal, da je v odlični pripravljenosti, ki jo je letos še nekoliko nadgradil, saj ga sestavljajo isti pevci, ki so letos že nekoliko starejši in bolj izkušeni, kar je učiteljica s pridom izkoristila in jim ponudila večji izziv. Koprski zbor je letos pokazal izjemen napredek.
»Posebna zahvala gre svetovalcu in selektorju Ambrožu Čopiju, ki nas je na lanskem nastopu  pozitivno skritiziral,« je povedala zborovodkinja Ingrid Poropat in dodala: »Dal nam je vedeti, da tako zbor kakor jaz zmoremo več. Upoštevali smo nasvete, rezultat je tu. Seveda je bilo vloženega veliko dela in vztrajnosti, zlasti zadnja dva meseca smo se dobivali skoraj vsak dan. Z otroki se dobro  razumem, čutijo, da to rada počnem, temu primeren je tudi njihov odziv.«
Seveda je treba poudariti, da nikakor ni nepomembno, ali je vodstvo šole naklonjeno zborovski
dejavnosti ali ne. »Otroci imajo poleg pouka celo vrsto interesnih dejavnosti in izbirnih predmetov zato imajo zborovodje nemalo težav pri organizaciji pevskih vaj, potrebna je posebna logistika, vsak otrok mora imeti praktično svoj urnik, če naj bo ta dejavnost uspešna,« pravi ravnatelj osnovne šole Koper Tone Baloh.
Osnovna šola Koper je poleg zlatega priznanja s pohvalo, ki ga je šoli prislužil otroški zbor, prejela še  zlato priznanje Mladinskega zbora, ki ga vodi Maja Cilenšek. Ta je prejela tudi posebno nagrado za najbolje izbran spored tekmovanja. Pianistka Sindija Šiško, ki je spremljala koprski in izolski zbor, je bila nagrajena kot najboljši korepetitor tekmovanja, med nagrajenci so bili še Mladinski zbor osnovne  šole Franceta Bevka Tolmin z zborovodkinjo Barbaro Kovačič, ki sta mu strokovna žirija in Zveza pevskih zborov Primorske poleg zlatega priznanja podelili tudi Kogojevo nagrado za najboljšo izvedbo izvirne slovenske skladbe, Potujoče muzike Tadeje Vulc. Nagrado za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi je dobila Kristina Babič oziroma otroški zbor GŠ Izola za istrsko Buha skaka pu košare, v kateri  je sodelovala etno skupina Vruja. Skladatelj Patricik Quaggiato je za svojo noviteto Pozabljivec - izvedel jo je zlati otroški zbor OŠ Šempas pod vodstvom dirigentke Mojce Maver Podbersič - prejel posebno nagrado žirije in naročilo novega dela. Med nagrajenci pa ne gre pozabiti edinega predstavnika mladinskih mešanih zborov, zbor Anacrusis iz Trsta, ki ga vodi Maurizio Marchesich. Gre za  deficitarno starostno skupino, ki je, kljub zahtevnemu programu, pokazala izjemno visoko kakovostno raven.
Član žirije Stojan Kuret je po tekmovanju med drugim povedal: »Tisti, ki sledimo otroškemu in mladinskemu zborovskemu petju v Sloveniji, opažamo, da je Primorska na tem področju še vedno razred zase. Tudi tokrat se je izkazalo, da ima nekaj vrhunskih zborov, ki se bodo lahko izkazali tudi na državni ravni. Njihovi programi so sveži in zanimivi, radi posegajo po novitetah, celo najmlajše slovenske skladateljske generacije.«