Novice, članki in odmevi ...

ODLIKA ZBOROMA V ISTRO
Leto 2012/2013  |  27.05.2013  |  Videno: 361134  |  A+ | a-
Primorske novice, 27. 5. 2013
NR


Novogoriški kulturni hram je tudi letos gostil tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborov Primorske. Tam so med drugim podelili zlati priznanji z odliko, ki sta ju prejela otroška zbora glasbene šole v Izoli in OŠ Koper.
Tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborov se odvija v vseh slovenskih regijah in pripravljajo ga območne izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti. Novogoriška je tudi letos organizirala preizkušnjo za Primorsko, na kateri je nastopilo 12 skupin z mladimi pevci. Njihove nastope je spremljala žirija, ki so jo sestavljali Danica Pirečnik, Janja Dragan Gombač in Stojan Kuret kot predsednik, ta pa je zborom podelila kar nekaj zlatih in srebrnih priznanj.
Med mladinskimi zbori so srebrno priznanje prejeli zbori OŠ Komen pod taktirko Andreja Rustje, novogoriške OŠ Frana Erjavca, ki ga vodi Milena Prinčič, OŠ Vipava pod taktirko Zvonke Starc in zbor OŠ Dutovlje z zborovodkinjo Nadjo Bratina Berčan. Zbor OŠ Koper, ki ga vodi Maja Cilenšek, si je s 85 dodeljenimi točkami prislužil zlato priznanje in enakega je dobil mladinski zbor OŠ Franceta Bevka Tolmin z zborovodkinjo Barbaro Kovačič. Zbral je točko več.
V kategoriji otroških zborov sta dva, in sicer pevska skupina Glasbene šole Izola pod taktirko Kristine Babič ter zbor OŠ Koper, ki ga vodi Ingrid Poropat, prejela zlati priznanji z odliko. Dodelili so jima 90 oziroma 92 točk. Zlato priznanje je šlo zasedbi OŠ Šempas, ki jo vodi Mojca Maver Podbersič, srebrni priznanji pa sta prejela zbora OŠ Frana Erjavca Nova Gorica ter OŠ Vipava. Tudi mešani mladinski zbor Anakrousis iz Trsta z zborovodjem Mauriziom Marchesichem je dobil zlato priznanje.
Hkrati je žirija dodelila kopico posebnih priznanj, od teh dve za najboljša zbora tekmovanja, priznanje za najboljšo izvedbo, za najboljšo izbiro sporeda, najboljši zbor, ki je prvič tekmoval na tej preizkušnji in druga. NR