Novice, članki in odmevi ...

SELMA CHICCO DOBILA FRANA GERBIČA
Leto 2012/2013  |  18.04.2013  |  Videno: 361461  |  A+ | a-
MANDRAČ, četrtek 18. 4. 2013
ur


lzolanka Selma Chicco Hajdin je v Cerknici prejela nagrado Frana Gerbiča, namenjeno glasbenim pedagogom. Prejela jo je za svoje delo z nadebudnimi obalnimi pianisti, ki pridno žanjejo uspehe tudi na mednarodnih tekmovanjih.
Zveza slovenskih glasbenih šol je 3. aprila 2013 v Kulturnem domu v Cerknici organizirala svečano podelitev nagrad in priznanj Frana Gerbiča. Selma Chicco Hajdin, prof. je prejemnica priznanja Frana Gerbiča v letu 2013.
Nagrado za življenjsko delo sta prejela Egidij Gašperšič in Branko Čepin, priznanja za izjemne uspehe na področju vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja pa Ksenija Trotovšek Brlek, Ema Zapušek, Miran Majcen, Dalibor Bernatovič ter Izolanka Selma Chicco Hajdin.
Selma Chicco Hajdin, po izobrazbi profesorica klavirja, je zaposlena na Glasbeni šoli Koper, na delovnem mestu učiteljica klavirja. Svojo glasbeno pot je začela na koprski glasbeni šoli, v razredu prof. Lilije Kranjec. Kot zelo perspektivna dijakinja je za svoje uspehe na različnih področjih prejela  državno Titovo štipendijo. Študij klavirja je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu red. prof. Dubravke Tomšič - Srebotnjak, kjer je tudi z odliko diplomirala.
V času študija je kot solistka ali v komorni skupini veliko nastopala doma in v Itaiiji, Avstriji, Bosni in Hercegovini ter Makedoniji. Izpopolnjevala se je pri vrhunskih klavirskih pedagogih kot so: Arbo Valdma, profesor svetovnega slovesa, ki poučuje na Visoki šoli za glasbo v Kölnu, Lee Kum-Sing, profesor na glasbeni akademiji v Vancouvru, Marie Francoise-Bouquet, priznana profesorica na pariškem državnem konservatoriju, Detlef Kraus, mednarodno priznani specialist za Brahmsa in drugi.
Od leta 1995 poučuje klavir na Glasbeni šoli Koper ter od leta 1999 tudi na Umetniški gimnaziji v Kopru. Njeni učenci in dijaki so prejeli prek osemdeset priznanj in nagrad na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih. Največkrat so posegli po prvih nagradah ter absolutno prvih mestih.
Selma Chicco Hajdin je izjemna klavirska pedagoginja, ki je v svoji sedaj že skoraj 20 letni poklicni karieri navdušila številna mlada srca za klavirsko igro in umetniško izražanje skozi glasbo. Veliko svojih varovancev je popeljala na pot študija glasbe na akademije v Sloveniji in v tujini in nekateri med njimi so danes uspešni glasbeniki na slovenskih in mednarodnih odrih ali pa svoje znanje z enako ljubeznijo prenašajo na mlade rodove glasbenikov.