Novice, članki in odmevi ...

PREK MEJA DO SKUPNEGA MUZICIRANJA
Leto 2012/2013  |  11.04.2013  |  Videno: 361069  |  A+ | a-
Primorske novice, četrtek, 11. april 2013
MI


Tri mesta - Koper, Ljubljana in Beograd -, prav toliko glasbenih šol in dve državi so povezani v Mladinski super orkester. Mednarodni simfonični orkester, ki nastopa pod vodstvom Jelene Brčarević, in v katerem je združenih več kot 90 mladih glasbenikov, je v minulih dneh pripravil niz treh nastopov.
Mladi glasbeniki, gojenci Glasbene šole Koper, Glasbene šole Vič-Rudnik iz Ljubljane in Glasbene šole Davorin Jenko iz Beograda, so glasbeno popotovanje začeli pred tednom dni v Avditoriju, nadaljevali v Slovenski filharmoniji in ga sinoči sklenili v beograjski dvorani Ilije M. Kolarca.
Člani in članice Mladinskega super orkestra so na nastope, ki so jih imeli v minulem tednu, v pričakovanju skupnega muziciranja marljivo pripravljali pol leta. “Idejni vodja celotnega projekta je mag. Jelena Brčarević, ki je kot predsednica in članica žirij na tekmovanjih in revijah orkestrov opazila, da tekmovalci - člani orkestrov - pogosto nimajo nobenega medsebojnega stika in možnosti za skupno muziciranje ter primerjanje znanja. Tako je Mladinski super orkester ansambel, v katerem učenci različnih glasbenih šol skupaj vadijo, se drug ob drugem urijo, tako hitro napredujejo, se tudi zabavajo, delijo skupni oder, postajajo prijatelji in spoznavajo zakonitosti simfoničnega igranja,” projekt predstavljajo v Glasbeni šoli Koper.
Dodajajo, da se projekta s tako zahtevno logistiko in organizacijo, ki razen skupnih vaj vsebuje še koncertno turnejo, ne bi bilo mogoče izpeljati brez izredne podpore vodstev, še zlasti ravnateljev vseh treh sodelujočih glasbenih šol.
Na koncertih se je simfonični orkester GŠ Davorin Jenko predstavil pod vodstvom Nenada Petkovića ter skladbami E. Elgarja in S. Nastasijevića. Člani orkestrov Glasbene šole Koper in Glasbene šole Ljubljana Vič-Rudnik so zaigrali v združenem orkestru pod vodstvom Jelene Brčarević, izvajali pa so filmsko glasbo D. Elfmana, H. Shora in M. Yokote ter dva znana valčka D. Šostakoviča in A. Hačaturjana. V sklepnem delu koncertov pa je zaigral še Mladinski super orkester, v katerem so bili združeni prav vsi trije orkestri, in pod vodstvom Brčarevićeve poslušalce očaral z glasbo iz filmov Batman in Transformers.
Mladi glasbeniki in vodstva glasbenih šol pa septembra načrtujejo še turnejo po Srbiji, Sloveniji in Italiji.