Novice, članki in odmevi ...

REKORDNO ŠTEVILO NADARJENIH
Leto 2012/2013  |  25.03.2013  |  Videno: 361240  |  A+ | a-
Primorske novice, ponedeljek, 25. 3. 2013
Branka Kljun, Radio Koper


Letos so se v sedmih starostnih kategorijah za odličja potegovali klarinetisti, saksofonisti, flavtisti, oboisti in fagotisti, pevci in pianisti, učenci diatonične harmonike in komorne skupine s trobili, posamezen instrument ali komorna zasedba namreč pride na vrsto vsaka tri leta. Tekmovanje je potekalo od 11. do 21. marca in sicer na glasbenih šolah Brežice, Črnomelj, Kočevje, Krško in Novo mesto.
Strokovne žirije, ki so jih sestavljali ugledni slovenski in tuji pedagogi oziroma koncertanti so poleg bronastih, srebrnih in zlatih plaket podelile še 37 posebnih nagrad v obliki koncertnih nastopov, snemanj, štipendij in celo instrumentov, najvišje ocenjeni tekmovalci posameznih kategorij pa so k priznanju dobili še nagrade. Žirije so se letos odločile podeliti pet stotic, to pomeni, da je pet tekmovalcev prejelo vse možne točke. Te so odšle v Novo mesto, Škofjo Loko, Velenje, Ljubljano in Krško. Najviše ocenjena primorska tekmovalka je bila pianistka Meta Fajdiga iz Lož pri Vipavi, sicer študentka ljubljanske Akademije za glasbo, ki ji je do stotice zmanjkalo le pol točke, za njo pa se je z 99 timi točkami uvrstil klarinetist Aljaž Kalin Kante iz Ajdovščine, trenutno dijak ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet. Med klarinetisti so poleg Aljaža prejeli nagrade se Matej Paškvan z GŠ Ajdovščina(1.), Samanta Škorja z GŠ Koper (1.) in Julija Vrabec z Umetniške gimnazije Koper (2.)
Oboisti so bili tokrat posebno uspešni, Primorci smo imeli domala v vsaki kategoriji tudi svoje predstavnike med najboljšimi. Nagrajeni so bili Anamarija Vuga iz Nove Gorice s 3. nagrado, Leban Prada Emanuela in Nataša Štremfelj iz Tolmina prav tako s 3. nagrado, 2. nagrado so si prislužili Hajrija Husejnovič s tolminske GŠ in Monika Babič, trenutno študentka ljubljanske Akademije za glasbo, nedavno še dijakinja koprske Umetniške gimnazije, s 1. nagrado pa sta bila nagrajena študenta ljubljanske glasbene akademije Neža Podbršček in Peter Lackovič, oba iz Nove Gorice.
Med tekmovalci z diatonično harmoniko sta bila posebno uspešna dva z Glasbene šole Ilirska Bistrica in sicer Miha Grmek Seražin ter Anže Počkar, oba sta osvojila 1. nagrado.
Rezultati primorskih flavtistov so letos občutno slabši, kot smo bili vajeni na prejšnjih tekmovanjih; med nagrajence sta se uvrstili le dva učenca GŠ Sežana, Gaja Bašič (1. nagrada) in An Černe (3. nagrada).
Tudi pevci tokrat niso blesteli, nagrado si je prislužil le David Čadež iz Nove Gorice, ki je tekmoval kot zasebnik, osvojil pa je 2. nagrado.
Med najuspešnejše Komorne skupine s trobili se je uvrstil Trio Trobent GŠ Sežana, ki ga sestavljajo Alen Mihelj, David Macarol in Tine Pavel Svetina, prejeli so 3. nagrado.
Med najboljšimi pianisti pa je bilo, kot je že običaj, tudi veliko primorskih. Poleg že omenjene Mete Fajdiga so bili nagrajeni se Maja Ibic (1. nagrada) in Teja Udovič Kovačič (2. nagrada), obe z GŠ Koper, Vida Kravanja z GŠ Tolmin (2. nagrada), Ana Kravanja z UG Koper (2. nagrada), Marko Kanalec iz Drežniških raven, trenutno študent graške Univerze (2. nagrada) in Nika Kovačič iz Tolmina, trenutno dijakinja ljubljanskega konservatorija (3. nagrada), zlato priznanje pa je prejel tudi Vid Ibic z GŠ Koper.
Med najuspešnejšimi saksofonisti so bili štirje primorski: Boštjan Rejc z GŠ Nova Gorica (1. nagrada), Sanja Smareglia Celeste iz Nove Gorice (2. nagrada) in Mojca Kompara iz Ajdovščine (3. nagrada) ter Martin Skubin iz Goriških Brd, sicer študent ljubljanske Akademije za glasbo. Posebne nagrade  tekmovanja za najboljše izvedbe obvezne oziroma slovenske skladbe v disciplini pa so prejeli med drugim Samanta Škorja, Vida Kravanja, Meta Fajdiga, Marko Ferjančič, Teja Udovič Kovačič in Gaja Basič, slednja je prejela celo obe.
Vse dobitnike prvih nagrad čaka še en nastop - koncert prvonagrajencev. Trije bodo, prvi bo jutri 18. uri na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, drugi v sredo 27. marca ob 18. uri v Kulturnem domu Krško, tretji pa v četrtek 28. marca prav tako ob 18. uri na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru.