Novice, članki in odmevi ...

V BOSTON PO nova znanja
Leto 2012/2013  |  07.02.2013  |  Videno: 361007  |  A+ | a-
PRIMORSKE NOVICE, četrtek, 7. 2. 2013
Branka Kljun, Radio Koper



V kitarskem izobraževanju Blaža Lamovca sa veliko vlogo odigrala dva učitelja: Boštjan Andrejc z Glasbene šole Izola in Tanja Brecelj z Umetniške gimnazije Koper. Čeprav ga je za krajši čas zelo zanimala antropologija, je kmalu ugotovil, da to ni tisto pravo, in se povsem posvetil kitari. Na Glasbenih šolah Koper in Sežana je poučeval, hkrati pa se pripravljal na sprejemne izpite, ki seveda niso enostavni. V drugem poizkusu mu je uspelo, zdaj je študent ugledne ameriške akademije, ki je nekakšen svet v malem. Tam se namreč trenutno izobražuje 4300 študentov iz 75 držav sveta.
»Tam lahko študiraš kar si želiš - od klasike - no, te nekaj malega, ne preveč - do countryja, papa, rocka, metala in jazza, predvsem jazza, ta je še vedno najbolj razvejan, najbolj popularen,« pripoveduje Blaž.
In kaj je tisto, kat je pri vsej tej izbiri pritegnilo Blaževo pozornost? Za katero smer študija kitare se je odločil? »Pri Guyu Van Duserju, nekoč sodelavcu legendarnega Chem Atkinsa, bom študiral fingerpicking, prazvzaprav sem že začel, zdaj bom to znanje še razširil, dodal mu bom jazz, ki se z omenjeno tehniko igranja kitare zelo lepo dopolnjuje.” Kaj pa bo s tem znanjem, ko bo diplomiral? »Precej možnosti je, lahko koncertiraš lahko ustvarjaš - torej komponiraš, aranžiraš, pišeš filmsko glasbo, produciraš in podobno - vse je odvisno od tega, kaj je tvoja osnovna usmeritev. Sam sem izbral 'performance', torej, nastopanje, zanimata pa me tudi kompozicija in produkcija, morda se bom usmeril tudi v ti dve področji."
Ali vidi s to izobrazbo zase v Sloveniji realne možnosti, nas je zanimalo, ali pa bo nemara moral skleniti kak  kompromis? Blaž odgovarja, da tega še ne ve. Zaveda se, da ne bo lahko, da je v Ameriki s to izobrazbo prav gotovo veliko več možnosti, kot pri nas… Kdo ve, morda pa bo ostal “gor”.