Novice, članki in odmevi ...

RIJAVČEVE NAPOSLED ZVENIJO PO SVETU
Leto 2012/2013  |  06.02.2013  |  Videno: 361311  |  A+ | a-
PRIMORSKE NOVICE, sreda, 6. 2. 2013
Saša Gragoš


Mednarodni tekmovanji pianistov in harmonikarjev v čast Ivanu Rijavcu


Prvega mednarodnega tekmovanja mladih harmonikarjev Ivan Rijavec se je udeležilo le šest tekmovalcev in si priigralo pet zlatih in eno srebrno odličje. Odlični tekmovalci, organizacija in strokovno zveneča imena v komisiji obetajo, da jih bo ob letu nekajkrat več. To je dokazalo drugo tekmovanje pianistom ki ga je minuli teden zaključilo 50 obetavnih imen črno belih tipk.
»Tekmovanje v sebi nosi visok potencial in si lahko obeta hiter vzpon,« je bil prepričan znameniti, po vsem svetu dejavni estonski profesor in pianist Arbo Valdma, ko je z organizatorko Majo Tajnšek obiskal idrijskega župana Bojana Severja.
Sever je podporo obljubil, saj društvo Glasbene muze s tekmovanji v čast skladatelju, zborovodji, ravnatelju in profesorju Ivanu Rijavcu (1905- 1980), uresničuje pobudo iz leta 2000, ko se je njegove izjemne glasbene zapuščine spominjala vsa občina.
Z Valdmo in Rijavčevo vnukinjo, pianistko Tajnškovo, je pred štirimi leti najprej oživel pianistični mojstrski razred. Na prvem tekmovanju je lani mojster kot predsednik žirije prisluhnil 20 pianistom, minuli teden pa že petdeseterici in 12 odličnikom na sklepnem koncertu.
Ker je na tekmovanju obvezna izvedba vsaj ene Rijavčeve skladbe, te naposled izvajajo po vsem svetu: za najbolj§o izvedbo je bila letos nagrajena japonska pianistka Minjung Jeon.
Več jih je bilo izvedeno krstno. Na tekmovanju harmonikarjev denimo, skladba V Dolinci, ki je prinesla odličje za najboljšo izvedbo hrvaškemu harmonikarju Nikolasu Rupertu.
Najboljšo izvedbo Rijavčeve Veseli valček je žirija priznala tudi Julijani Peroša iz Pirana. »Bili smo v zadregi, saj je vseh šest harmonikarjev pokazalo zavidljivo mednarodno raven znanja. S tem so potrdili, da kvantiteta nima nič skupnega s kakovostjo,« je prepričan član žirije, hrvaško-slovenski profesor Borut Zagoranski, ki meni, da bo ob letu tekmovalcev veliko več.
»Pravila tekmovanja smo objavili prepozno, a nam je zaradi kakovostne udeležbe to lepo uspelo. Stari oče je bil po duši harmonikar, ljudski tribun in si tovrsten glasbeni spomin zasluži« je bila zadovoljna botra tekmovanj Maja Tajnšek.
Ker so harmonikarji dobili dom v Kolektorjevem hotelu Jožef, pianisti pa v Hidriinem Kendovem dvorcu, je Tajnškovi oziroma glasbi uspela še harmonija, ki jo občina pogreša. Jagodo na smetano je dodal zamejski glasbenik in profesor, tokrat član žirije Aleksander Ipavec, s koncertom svojih in Piazzolovih skladb.