Novice, članki in odmevi ...

DUO ACCOPIANO - GLASBENI INTERMEZZO V DOMOVINI
Leto 2012/2013  |  24.01.2013  |  Videno: 362663  |  A+ | a-
MANDRAČ, četrtek, 24. 1. 2013
Darinka Jug
Avtor fotografije Jani Turk




Zarja Vatovec, pianistka, in Dean Delgiusto, harmonikar, sta »naše gore lista«, oba nekdanja naša učenca (Zarja je začela glasbeno pot v Izoli pri Darinki Jug in na UG pri mag. Aleksandri Alavanja Drucker, Dean v Piranu pri Francu Plahuti). Oba že več let živita in študirata v tujini. Oba sta vpisana na magistrski študij glasbe, ona v Bernu v Švici, on v Kopenhagnu na Danskem. Od lani sodelujeta v zanimivem duu Accopiano. Med svojimi delovnimi počitnicami doma sta se predstavila tudi domačemu občinstvu.

V sredo, 16. januarja 2013 je Zarja že takoj po prihodu iz Švice popoldne gostovala na razrednem nastopu pianistov iz razreda Darinke Jug v glasbeni šoli Izola s solističnimi točkami. Najmlajše pianiste je navdušila s svojo svežino, z izvrstnim obvladovanjem klavirske tehnike, obvladovanjem zvoka in s svojo muzikalnostjo.

V soboto sta s harmonikarjem Deanom, ki je prišel po enem letu na oddih domov iz danskega Kopenhagna, s celovečernim koncertom navdušila nabito polno dvorano Besenghijeve palače v duu AccoPiano (kar pomeni accordeon – harmonika in pianoforte – klavir). Na koncertu se je vsak izmed njiju predstavil tudi s solističnimi točkami. Odziv tako poznavalcev kot tudi ljubiteljev dobre glasbe je bil izjemen! Koncert je bil zelo uspešen – že program sta izvajalca skrbno izbrala, izvedla pa z veliko zbranostjo in s predanim muziciranjem. Klavir in klasična harmonika sta se odlično ujela in se dopolnjevala.  Občinstvo vseh starosti, tudi učencev in njihovih staršev, je zanimivi zasedbi prisluhnilo v popolni tišini. Prekrasna baročna dvorana je bila nabito polna, poslušalci so koncert spremljali tudi na balkonu. Pianistka in harmonikar sta  s svojim igranjem vsem prisotnim polepšala sobotno popoldne.

V ponedeljek sta v klubu Cankarjevega doma v organizaciji Glasbene mladine ljubljanske oblikovala glasbeni večer cikla Mladi mladim. Zarja in Dean sta v intimnem ambientu klubskega prostora Cankarjevega doma še poglobila svojo umetniško kreacijo. Njun nastop pred številnim občinstvom je bil preprosto očarljiv v prvem delu, na koncu pa je Piazzollov Veliki tango izzvenel tako, kot je treba: v razponu od sramežljivega spogledovanja do nežnega božanja vse tja do čutne strastnosti. Zvok klavirja in harmonike sta se skozi ves koncert enakomerno zlivala in prepletala - ljubljanska dvorana je povsem drugačna od izolske razkošnozvočne, zato je bilo zato glasbenikoma treba ves čas iskati zvok in ga prilagajati okolju in publiki, kar je obema interpretoma odlično uspelo. Zarja in Dean s svojima močnima osebnostma in inštrumentoma sta si v skupnem igranju enakomerno in suvereno izmenjevala solistične vložke in se prefinjeno prepletata v duovskem muziciranju ob komaj slišnih pianissimov do odločnega tangovskega fortissima. Marsikomu se je v dvorani zarosilo oko ob prekrasnem dodatku!

V ponedeljek sta bila Zarja in Dean gosta ilirskobistriške glasbene šole, kjer ju je glasbeno izobražena publika, zelo željna takih izbranih koncertov, navdušeno nagradila z aplavzi in ju povabila, naj se ji predstavita še v bodoče. 

Mlada umetnika sta se v duu AccoPiano popolnoma ujela in zorita ne le kot solista, temveč tudi kot komorna glasbenika. Kdor njunega skupnega muziciranja še ni slišal, ima še možnost v soboto, ko  bosta mlada primorska virtuoza zaključita svoj glasbeni obisk domovine v mestni knjižnici Grosuplje. Dan prej se oglasita še na Radiu Koper, da ju predstavi - o njuni glasbeni poti poroča - še naš primorski medij.