Novice, članki in odmevi ...

VIVACE ZA KITARO
Leto 2012/2013  |  12.01.2013  |  Videno: 360613  |  A+ | a-
PRIMORSKE NOVICE, sobota 12. 1. 2013
BRANKA KLJUN, Radio Koper


Društvo Prijateljev glasbe iz Kopra bo 50. koncertno sezono proslavilo z “domačimi” vsebinami v obeh svojih koncertnih ciklih.
Oktobra lani je koprsko Društvo prijateljev glasbe odprlo jubilejno sezono s ciklom Amabile, v okviru katerega so se oziroma se še bodo predstavili umetniki z našega konca, sicer v Sloveniji in tudi v tujini uveljavljeni koncertanti Sonja Pahor, Alenka Zupan, Marko Feri, Denys Masliuk, Luca Ferrini, Marko Ilič in Obalni komorni orkester z Mešanim pevskim zborom Obala in Aljo Velkaverh ter Markom Vatovcem. Te dni so uveljavljenim koncertantom s svojim ciklom pridružili še mladi.
“Cikel Vivace je v prvi vrsti namenjen mladim izvajalcem, nekdanjim učencem in dijakom obalnih glasbenih šol, letos smo si ga zamislili nekoliko širše, v program vsakega koncerta bodo vključeni tudi njihovi nekdanji učitelji,”pove Helena Gardina, predsednica Društva prijateljev glasbe. Prvi koncert je vključeval mlade kitariste in njihovo profesorico Tanjo Brecelj, ki je mlade več generacij povezala in oblikovala dokaj obsežen a zanimiv koncertni večer. V njem je bila vrsta solističnih točk: nastopil je Sebastjan Grego diplomant dunajske Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost, Jaka Klun in Ana Novak, ki študirata na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, Blaž Lamovec, študent znamenite ameriške Berklee College of Music, Martina Kocjančič, ki je magistrirala na videmskem Konservatoriju, pa Luka Batista, ki se prav zdaj pripravlja na sprejemne izpite iz jazz kitare na večih evropskih visokih šolah. Nekateri med njimi so se povezali tudi v komorne skupine. Prav prikupna je bila zasedba treh kitar, v kateri so skupaj zaigrali profesor Svetlin Markov, Bolgar s švicarsko diplomo, ki poučuje na koprski Glasbeni šoli že štiri leta, z njim pa njegova učenca Kim Babič in Marko Željko. Vsi (skoraj) pa so nastopili tudi v zaključnih dveh točkah večera, Telemannovem koncertu in simpatični RumbiStefana Raka za orkester kitar.
“Lepo je bilo srečati se in zaigrati skupaj,”je povedala Martina Kocjančič, ki trenutno poučuje na Glasbeni šoli Postojna. Z njo se je strinjal tudi Sebastjan Grego, ki se z veseljem spominja dijaških let, sodi namreč v prvo generacijo gimnazijcev- umetnikov, zdaj pa poučuje v Tolminu. Tudi Jaka Klun se je z veseljem odzval, čeprav je v teh dneh na njegovi šoli izpitno obdobje, poleg tega pa je imel pred kratkih dva pomembna koncerta, enega za Glasbeno mladino ljubljansko, enega pa na kitarskem festivalu v Pordenonu. Navdušeno je bilo tudi občinstvo, ki je do zadnjega kotička napolnilo dvorano Glasbene šole.
Prihodnji torek bo v okviru cikla Vivace že drugi koncert. Zaigrala bo študentka ljubljanske Akademije za glasbo, saksofonistka Larisa Marjanovič, ob njej pa tudi njen nekdanji profesor Mitja Žerjal, pianistka Nena Rion in njena učiteljica Tatjana Jercog ter Petra Bartol na marimbi.