Novice, članki in odmevi ...

Z ABSOLUTNIM POSLUHOM DO NAGRADE
Leto 2012/2013  |  27.12.2012  |  Videno: 360855  |  A+ | a-
PRIMORSKE NOVICE, četrtek, 27. 12. 2012
Branka Kljun, Radio Koper


Kaj je solfeggio? To je eden od predmetov vseh glasbenikov na nižji, srednji in visoki stopnji izobraževanja, v okviru katerega se učenec, dijak ali študent ubada z branjem notnega zapisa, slušnim prepoznavanjem tonov in akordov ter različnih ritmičnih postopkov. Gre za operacije, za katere je nujno potrebno dobro uho oziroma posluh, kot pravimo, pa tudi posebna znanja in zbranost. In Sandi Štor ima vse to. Ima absolutni posluh, kar pomeni, da prepozna vsak ton in ga zna poimenovati ali ponoviti, pa čeprav mine vmes ura, dan ali leto. “To je pravzaprav neskončen glasbeni spomin, ki mi je bil na tekmovanju v veliko pomoč," pojasnjuje Sandi. Dodaja, da mu je bil v pomoč tudi profesor Ambrož Čopi, ki ga je res temeljito pripravil.
»Še bolj kot sam tekmovalni rezultat, je pomembno, da mi ta znanja še kako prav pridejo zdaj, ko sem študent jazza na Nizozemskem. Sprejemne izpite iz solfeggia sem namreč tako dobro opravil, da so  me v tem predmetu razporedili neposredno v tretji letnik, v glasbeni teoriji pa v drugega.
Ko sem se pogovarjal s svojim novim profesorjem o metodah poučevanja profesorja Čopija na Umetniški Gimnaziji v Kopru, mi je z veseljem prisluhnil, pozneje pa sem ugotovil, da je moje  predloge v celoti upošteval,« pripoveduje Sandi, ki iz klasične trobente ni nikoli tekmoval, zato se s temi rezultati ne more pohvaliti. »Moj profesor je menil, da taka tekmovanja zame niso potrebna, saj sem že dolgo vedel, da se želim usmeriti v jazz. V Groningen sem si želel, ker je ta šola med jazzisti  zelo cenjena. Zelo sem vesel, da mi je uspelo priti sem,« pojasni Sandi. Njegov stalni profesor je Kurt Weiss, ameriški trobentač, ki živi na Nizozemskem, v preteklosti pa je sodeloval s takimi imeni kot je Aretha Franklin, igral v orkestrih Raya Charlesa, Glenna Millerja in Jimmyja Dorseya. »Pri nas pa redno gostujejo tudi veliki jazz trobentači iz ZDA, prav zdaj dela z mano profesor Alex Sipiagin, ameriški trobentač ruskega rodu. Tudi on je bil član nekaterih znanih in slavnih zasedb, sodeloval je celo z Ericom Claptonom,« predstavi utrip na šoli v Groningenu, nad katero je zelo navdušen, prav tako pa nad profesorji, za katere pravi, da so vsi odlični in zelo odprti. Za kake večje projekte v okviru šole je se prezgodaj, Sandi trenutno nastopa s šolskim bigbandom in občasno še v kaki zasedbi, te dni pa je na zasluženih počitnicah, doma v Luciji.