Novice, članki in odmevi ...

ŽAMETNI ZVOKI VIOLONČELA
Leto 2012/2013  |  20.12.2012  |  Videno: 360750  |  A+ | a-

PRIMORSKE NOVICE, četrtek, 20. 12. 2012
Lea Hedžet, Radio Koper

Na državnem tekmovanju v Črnomlju je bila žirija za 1. c kategorijo kar se da stroga, tako da Maja Blokar žal ni prišla med najvišje uvrščene, medtem ko je Ana Mittendorfer v 1. B kategoriji prejela 95 točk in s tem tudi zlato plaketo.
Ob snemanju svojega tekmovalnega sporeda v Studi Hendrix je Ana v naš mikrofon povedala tudi nekaj o sebi. Predvsem to, da zelo rada igra, zato pridno vadi in veliko nastopa; tudi v komornih skupinah in orkestrih. Aktivna je prav povsod, še posebej kot prva čelistka ansambla Violoncello principale, ki ga na izolski šoli vodi njen profesor Antonije Hajdin. Poudaril je, da se mora za Anin uspeh zahvaliti tudi klavirski spremljevalki, Vesni Zuppin, predvsem Anini družini, ki nosi vsaj tretjino bremena ali bolje zaslug za uspešen nastop na tekmovanju. Vsekakor meni, da so tekmovanja odlična izkušnja, a le dokler ne začnejo negativno vplivati na kvantiteto predelanega učnega gradiva. Hkrati pa so priložnost, da se mladi glasbeniki seznanijo s profesionalnim načinom dela, ki Ani očitno ne dela večjih preglavic, saj že pripravlja svoj prvi celovečerni recital. Za vse aktivnosti in uspehe je bila letos na slavnostnem koncertu ob 60-letnici izolske glasbene šole nagrajena z zlatim violinskim ključem.
Maja se že sedem let uči igranja na violončelo pod budnim ušesom profesorja Petra Filipiča na Glasbeni šoli Sežana. Ker ima rada izzive, se rada udeležuje tekmovanj, saj se ob pripravi na tekmovanje izjemno veliko nauči. Vsak uspeh ji pomeni spodbudo za nadaljnje delo. Čeprav je bila po državnem tekmovanju nekoliko razočarana nad oceno žirije, se je vendarle odločila nadaljevati študij violončela tudi na srednji stopnji, zato se namerava podati na sprejemne izpite Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Po tihem upa, da jo bo sprejel profesor Igor Mitrović, ki jo je navdušil s svojim načinom dela na poletnem mojstrskem tečaju. Čeprav ji teorija ni ravno pri srcu, ji je pouk na glasbeni šoli veliko bolj zanimiv, kot na osnovni šoli, kjer zdaj obiskuje že deveti razred. Najraje se uči angleščine, manj pa matematike in tehnike. Sicer ji je pa najlepše pri violončelu. S svojim profesorjem se odlično razume, še posebej ko ga uspe prepričati, da ji v spored uvrsti več počasnih skladb. In v teh najbolj uživa, ko jo pri klavirju spremlja profesorica Lana Marinkovič, s katero se prav tako izvrstno ujema, tudi v muziciranju.