Novice, članki in odmevi ...

NOV OTOK MLADIH TALENTOV
Leto 2012/2013  |  18.12.2012  |  Videno: 360704  |  A+ | a-
PRIMORSKE NOVICE, torek, 18. 12. 2012
Branka Kljun, Radio Koper

Devetindvajset tekmovalcev iz šestih držav - tolikšne udeležbe na prvem mednarodnem tekmovanju Insula 2012 se pianist Rok Palčič, umetniški vodja društva Ars Haliaeti ni nadejal. Tekmovanje je predstavil na nekaterih glasbenih primorskih šolah in na svoji internetni strani, o njem pa so na svojih pedagoških ustanovah kolege profesorje obvestili člani strokovne žirije: “Tekmovanje sem v prvi vrsti namenil učencem in dijakom naših obalnih občin. Ne le tistim, ki radi tekmujejo, temveč tudi tistim, ki bi za začetek raje prisluhnili oziroma si ogledali prireditev, pa se morda pozneje odločili za sodelovanje , saj vemo, da so tekmovanja nujna na poti vsakega bodočega pianista,” je o tekmovanju povedal Palčič. Odličen odziv ga je prijetno presenetil, še bolj pa dejstvo, da je bila kar tretjina prijavljenih iz primorskih glasbenih šol.
Strokovno žirijo so sestavljali trije ugledni pianisti in pedagogi : Massimo Gon iz Trsta, Erwin Kropfitsch iz Celovca in francoski pianist in predavatelj klavirske didaktike na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu Christian Tharla. Mednarodna žirija se je odločila za stroge kriterije: 1. nagrado sta si prislužili le dve tekmovalki in sicer 19-letna Yung Yu Liang s Tajvana, z letošnjim letom študentka na Univerzi v Gradcu, ki je tekmovala v najvišji (E) starostni kategoriji in Teja Udovič Kovačič, učenka koprske Glasbene šole, ki je nastopila med tekmovalci B kategorije. Prva je dosegla 98, druga pa 97 od stotih možnih točk. Zlato priznanje so poleg omenjenih dveh prejeli le še trije tekmovalci: Vita Mesec z Jesenic, Neža Pogačar iz Šempetra in Rok Dolenc z Opčin pri Trstu, Ivana Maričić iz Varaždina pa je za izvedbo Debussyjevih Preludijev prejela posebno nagrado. Vsi prvonagrajenci so si priborili še nagradni nastop na Konservatoriju Johann Josef Fox v Gradcu.
“Zelo me veseli,” je povedal predsednik žirije Massimo Gon, “da je prav na tem območju veliko talentiranih otrok in dobrih učiteljev, ki znajo primerno usmerjati in voditi otroke. Opazil sem veliko resnosti in prizadevnosti, kar me posebno veseli.” Profesorica Selma Chicco Hajdin pa je izrazila odobravanje nad zdravo, konstruktivno kritiko: “Pohvale vedno dobro denejo, vsi smo jih veseli, stroga ocena pa je dobrodošla, ker se iz nje lahko veliko naučimo. Tako dijaki kot pedagogi smo tokrat dobili koristne informacije, še kako potrebne v procesu oblikovanja mladega pianista.”
Obe prvonagrajenki sta že izkušeni tekmovalki, ki se poleg talenta in primerne priprave, prav dobro znajdeta na tekmovalnem odru. Yung Yu Liang ima za sabo veliko tekmovanj, letos je uspešno nastopila že na tekmovanju v Gradcu, kjer je zmagala, v Izolo pa je prišla na pobudo svojega profesorja Manfreda Tauscha. Teja Udovič Kovačič ima v svojem CV-ju vrsto uspešnih nastopov na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih, vseh z mentorico Selmo Chicco Hajdin, s katero imata marca prihodnje leto v načrtu regijsko in - vsaj upata tako - tudi državno tekmovanje TEMSIG.