Novice, članki in odmevi ...

NADARJEN PLEMIČ Z ŽALOSTNO USODO
Leto 2012/2013  |  08.12.2012  |  Videno: 361064  |  A+ | a-
PRIMORSKE NOVICE, sobota 8.12.2012
NH

Razpetost med Benetkami, Londonom in Parizom je koprskega plemiča Gavarda De Gavarda popeljala do ustvarjalnih dosežkom, v katerih pa je zaradi bolezni užival le 35 let, kolikor je trajalo njegovo kratko in glasbi zapisano življenje.
Po sledeh koprskega pesnika, izobraženca in člana Akademije dei Risorti se je podal zgodovinar prof. Salvator Žitko. Svoje raziskave in spoznanja o pomembnosti življenjske zgodbe mladeniča iz znane koprske rodbine Gavardo je pred dnevi predstavil v Glasbeni šoli Koper.
 
  

Gavardo De Gavardo se je rodil v Kopru leta 1701, svojo življenjsko pot pa je sklenil leta 1736 v  Parizu. Iz Benetk, kjer se je kot domači učitelj ustalil pri eni od plemiških družin, ga je pot nato kljub nasprotovanju očeta vodila v Anglijo. Tam se je kalil pri slavnih skladateljih Georgu Friedrichu Händlu in Nicolu Porpori. V njegovem ansamblu je Gavardo opravljal delo libretista (ustvarjal je librete – dramska dela kot besedni del v operi). Ko je zaslovel in dovolj zaslužil, je lahko očetu v Koper pošiljal denar za postopno odplačilo družinskih dolgov. Gavardu so prekomerni napori in neustrezna angleška klima načeli zdravje. Nič ni pomagalo zdravljenje v termalnem kopališču pri Parizu. Smrt ga je prehitela na poti v domovino. V Pokrajinskem muzeju v Kopru hranijo Gavardov portret s posvetilnim napisom v latinskem jeziku, ki je dragocena priča o njegovi pomembni vlogi in delu na glasbenem in literarnem področju. 

           

Žitkovo predavanje so popestrili učenci GŠ Koper z glasbenimi točkami iz obdobja baroka. Obiskovalcem so se predstavili Katarina Brenčič (sopran) ob klavirski spremljavi profesorice Tatjane Jercog ter ansambel kljunastih flavt Le Phenix z Akademije za glasbo iz Ljubljane.