Novice, članki in odmevi ...

LJUBEZEN NA PRVI POGLED
Leto 2012/2013  |  22.11.2012  |  Videno: 360743  |  A+ | a-
PRIMORSKE NOVICE, četrtek, 22. 11. 2012
Lea Hedžet, Radio Koper


Mladi glasbenici sta se 15. februarja udeležili tekmovanja primorskih godalcev v Postojni, kjer sta se vsaka v svoji kategoriji povzpeli na najvišja mesta.
Mlajša violinistka Maša Stopar, tedaj še četrtošolka, je v izolski podružnici Glasbene šole Koper v prejšnjem šolskem letu obiskovala tretji razred violine pri profesorici Sonji Horvat, najuspešnejši pedagoginji letošnjega regijskega tekmovanja s kar tremi v svojih kategorijah najvišje uvrščenimi tekmovalkami. Profesorico, ki je v juliju postala mama, trenutno nadomešča Uroš Bubnič. Maša pa tudi ob njem vztrajno vadi violino, s katero je na regijskem tekmovanju v 1. a kategoriji premagala prav vse svoje vrstnike in si izborila prvo mesto z zlatim priznanjem ter maksimalnim številom točk. »Tega uspeha sem bila res zelo vesela, saj sem morala veliko vaditi, na učne ure sem hodila vsak dan in sploh sem se zelo trudila,« pravi Maša, ki tremo premaguje z zbranostjo in prepričanjem, da je dobro pripravljena. Takrat si reče: »Zdaj sem tu, in bo, kar bo!« S profesorico, ki jo spremlja že od njenega četrtega leta, se zelo dobro razumeta in ujemata, kar pa je tudi eden od pogojev za uspešen nastop. »Tudi s profesorico Valentino Češnjevar, ki me spremlja pri klavirju, sem se zelo dobro ujela in tudi ona ima nekaj zaslug za moj uspeh,« pravi mlada violinistka, ki na državnem tekmovanju sicer ni zmagala, a se je zelo dobro odrezala. Med enaintridesetimi tekmovalci iz vse države, starimi do enajst let, je bila najmlajša, a je osvojila četrto mesto in prejela zlato plaketo s kar 96,67 točke.
Maša sicer v prostem času pleše, najraje pa posluša Saro Chang, ki je njena najljubša violinistka in njen idol, in ker sploh najraje posluša violino. Violina jo spremlja vedno in povsod. Bo postala tudi njena spremljevalka skozi življenje? Maša misli, da bo.
Osmošolka Lucija Furlani iz Prvačine pa je učenka novogoriške Glasbene šole, kjer nad njo že sedmo leto bedi profesor Aleksander Sluga. Na regijskem tekmovanju Glasbenih šol Primorske si je Lucija priigrala zlato priznanje in si s 97,33 točke v 1. b kategoriji delila prvo mesto z Ano Mittendorfer. Še bolje pa se je odrezala na državnem tekmovanju v Črnomlju, kjer je z 98,67 točke zasedla absolutno prvo mesto. »Bila sem na dnevu odprtih vrat v glasbeni šoli, kjer sem videla in predvsem slišala violončelo. Njegov ton mi je bil zelo všeč. Zato sem si ga takoj želela igrati in sem se vpisala,« o takojšnjem navdušenju nad violončelom, ki ga otroci ob začetku šolanja običajno še ne poznajo, pravi Lucija. In ta ljubezen na prvi pogled jo bo morda spremljala vse življenje, saj trinajstletnica že zdaj resno razmišlja o tovrstni poklicni usmeritvi.
A kljub temu, da je violončelo na prvem mestu, in da tudi odličen šolski uspeh zahteva svoje, najde čas še za mažoretke v Kwirling – mažoretnem društvu Prvačina, s katerim že nekaj let uspešno tekmuje. Za sprostitev pa najraje riše in kolesari. Njena vzornica je kar njena profesorica. »Petra Vodopivec me uči že od vsega začetka. Zelo dobro igra in je zelo dobra profesorica, zato se tudi izjemno dobro razumeva. Z njo se lahko pogovorim tudi kaj osebnega,« pravi Lucija. Hvaležna je tudi pianistki Aleksandri Pavlovič, ki jo prav tako spremlja že od vsega začetka: »Predvsem mi pomaga najti pravo interpretacijo in me večkrat tudi popravi. Zato je nekaj mojih točk tudi njenih.«