Novice, članki in odmevi ...

KLARINET - NAJLJUBŠI INSTRUMENT
Leto 2012/2013  |  08.11.2012  |  Videno: 360694  |  A+ | a-
PRIMORSKE NOVICE, četrtek, 11. 2012
Branka Kljun, Radio Koper


Letošnja pomlad je bila za tri male klarinetiste iz okolice Marezig posebno uspešna. S svojim mentorjem in korepetitorico Lado Kos, pa s starši, seveda, so se odpravili na ugledno mednarodno tekmovanje v Beograd. Letošnje je bilo še posebno zanimivo, saj so se v različne starostne kategorije prijavili tekmovalci iz devetih različnih držav. Vsi trije so gladko pometli s konkurenco in se vsak v svoji kategoriji povzpeli med zmagovalce: Gašper s 96,75 točke, Maja s 96 točkami, Ivana pa s 95,75 točke.
Na tekmovanje so se pridno pripravljali in marljivo vadili, saj brez zavzetega dela pač ni rezultatov. »Prva tri leta nisem kaj dosti vadila, dovolj je bilo to, kar sva z učiteljem naredila na uri, zadnji dve leti pa vežbam vsaj pol ure dnevno; zdaj so skladbe že kar zahtevne in brez vadbe ne bi šlo,« ocenjuje 13-letna Ivana, ki zelo rada tudi bere, a pravi, da je glasba vendarle na prvem mestu, resno namreč razmišlja o tem, da bi se vpisala na Umetniško gimnazijo. Gašper ima še dovolj časa in zaenkrat še ne razmišlja o prihodnosti. Klarinet rad igra in prav nič mu ni žal, da se je odločil zanj in ne za kitaro, ki ga je najprej mikala. Maja je že ob vpisu na glasbeno šolo rekla, »klarinet ali nič,« in pri tem je ostalo. Komaj 10 let ima, pa se že spogleduje z mislijo, da bi postala klarinetistka, čeprav pravi, da ji je tudi pri športni vzgoji lepo.
O njihovih tekmovalnih izkušnjah pa smo izvedeli naslednje: Gregor je prvič tekmoval v Postojni, kjer je bil zelo napet, a mu je vseeno uspelo zmagati. V Štanjelu je tekmoval drugič in zasedel drugo mesto, najbolj pa mu je bilo všeč prav beograjsko tekmovanje, kjer je – kot že rečeno – v svoji kategoriji zmagal. Tudi Ivana je najbolj navdušena nad tekmovanjem Davorin Jenko v Beogradu, pred tem je na regijskem primorskem  tekmovanju osvojila prvo nagrado in za tem na državnem tretjo, v Štanjelu pa se bila tudi ona druga. Maja se je v Beogradu prvič preizkusila na tekmovalnem odru in ugotovila, da ji je všeč tekmovati.
Februarja in marca prihodnje leto se bodo na regijskem in za tem na državnem tekmovanju pomerili tudi klarinetisti, seveda bodo med njimi tudi Gašper iz Babičev, Ivana s Čenturja in Maja s Kampela-Brda, Gašper pa se bo pred tem udeležil še tekmovanja Anton Ebers v Novem Sadu. Tako je, v soglasju z učenci in njihvoimi starši, odločil profesor Aleš Grosek, ki meni, da so njegovi učenci nadarjeni in pridni, to pa je pogoj za dobre tekmovalne rezultate.