Novice, članki in odmevi ...

NAGRAJENE TUDI V VARŠAVI
Leto 2012/2013  |  02.11.2012  |  Videno: 360692  |  A+ | a-
PRIMORSKE NOVICE, petek, 2. 11. 2012
Tina M. Valenčič


Na mednarodnem zborovskem festivalu Varsovia Cantat, ki ga v Varšavi pripravljajo že od leta 2005, je letos v štirih kategorijah zapelo 16 pevskih zborov iz Poljske, Latvije, Makedonije, Estonije, Švedske, Indonezije in Slovenije. Slovenske barve sta zastopala dva zbora - Ob Mladinskem pevskem zboru GŠ Koper še celjski mešani pevski zbor Antona Schwaba pod taktirko Alenke Goršič Ernst.
Oba zbora sta v svojih kategorijah dosegla najvišji nagradi in se po odločitvi petčlanske mednarodne žirije uvrstila na prvi mesti. Koprčanke so si zmago pripele s pesmimi Pueri Hebraeorum Giovannija Pierluigija da Palestrine ter s pesmimi Dajte novici na kolač (Ambrož Čopi), Benedictus (Krzystof Penderecki) in Three fiord sketches (Olli Kortekangas).
Dekleta, ki so se v začewtku oktobra z nastopa v Riminiju vrnila z zlatim priznanjem, Maja Cilenšek pa z nagrado za najboljšo dirigentko, so bila zadovoljna, da so lahko zapela tudi v Chopinovi dvorani varšavske glasbene akademije, ki nosi ime po poljskem skladatelju in - kot je dejala Cilenškova - pomeni pojem klasične glasbe.
Varšavski mednarodni zborovski festival sicer živi že sedem let . leta 2005 so ga prvič pripravili člani in podporniki zborovskega društva Lira v sodelovanju z umetniško agencijo Melodija. Začetnik festivala je sedanji predsednik društva - Macej Przerwa, dolgoletni družbeni aktivist in promotor zborovske glasbe.