Novice, članki in odmevi ...

KLAVIR PA ŠE ČELO IN SAX ZA POVRH
Leto 2011/2012  |  19.07.2012  |  Videno: 361870  |  A+ | a-
MANDRAČ, 19. julija 2012
 
Poletje je čas najrazličnejših poletnih delavnic, od gledaliških do prevajalskih, najbolj pa so se vsaj v Izoli prijele glasbene delavnice, saj imajo nekatere že lepo tradicijo. Te dni sta se zgodili kar dve. Rok Palčič je pripravil svoj Masterclass Halieti, Selma Chicco in Hajdin pa sta organizirala prvo glasbeno akademijo ki se je končala včeraj.

Prvi zaključni večer glasbene akademije, ki sta jo organizirala ob pomoči Samoupravne italijanske skupnosti in Glasbene šole Koper, se je zgodil v ponedeljek zvečer v prenatrpani in pregreti dvorani Manziolijeve palače.
Nastopilo je vseh 16 udeležencev akademije, od tega je bilo 10 pianistov in 6 čelistov, ki sicer že obiskujejo glasbeno šolo a so na ta način želeli še dodatno izpopolniti svoje znanje, predvsem pa v drugačnem, manj pedagoško uokvirjenem programu zaznati tudi druge vidike glasbe, kot je sodelovanje, sproščenost nastopa in oblikovanje neobičajnih sestav.
 
 

Nastopiii so: Maja Franovič, Lia Lovič, Daša Sedmak, Vida Kravanja, Andreja Gregorič, Ana Grzetič, Tereza Lenardič, Ana Kravanja, Mia Guček in Christian Špringer na klavirju, ter Žanamari Koren, Tadeja Zagoršek, Soča Kodrič, Hana Požrl, Alja Golob in Ana Mittendorfer z violončelom.

 
Seveda sta svoj prispevek k zaključnemu nastopu, ki so ga v torek uspešno ponovili v piranskem gledališču Tartini, dala tudi oba mentorja mladih glasbenikov, Selma Chicco, ki je Vivaldijevem koncertu v a-molu spremljala letošnjo dobitnico zlatega ključa, Ano Mittendorfer ter Antonije Hajdin, ki je odigral Cassadov Zadnji ples. Še pred tem smo lahko slišali odlični točki Mie Guček in Ane Kravanja, ki sta bili najbolj izkušeni udeleženki akademije. Večer pa se je končal s Piazzolo in Libertangom, ki ga je za klavir in pet violončel aranžiral profesor Antonije Hajdin.