Novice, članki in odmevi ...

GLASBENA ŠOLA V IZOLI SLAVI 60 LET
Leto 2011/2012  |  30.06.2012  |  Videno: 360987  |  A+ | a-

Bobnič, junij 2012
Vlado Krivec

Kolektiv šole v Izoli, ki je sicer že od začetka organizacijsko, kot podružnica povezana z Glasbeno šolo Koper, sestavlja 14 učiteljev, ki skrbijo za skoraj 200 učencev, je pojasnil ravnatelj. V začetku seveda ni bilo tako, saj je šola pričela s svojo dejavnostjo leta 1952 v okviru tedanjih možnosti zelo skromno. Po vojni so bili naši kraji tako materialno kot kulturno obubožani in vse je bilo treba postaviti na novo. Po izselitvi župnišča je tako v Besenghijevi palači v nekaj učilnicah za prve učence skrbelo le nekaj učiteljev. Financiranje ustanove je v začetku potekalo iz Ljubljane, od leta 1956 pa je za to skrbela občina. Leta 1967 je sledila združitev vseh treh obalnih šol v eno enoto s sedežem v Kopru. Takrat je glasbeno šolo obiskovalo približno 60 učencev, učili so jih 4 učitelji. Število učencev je nato naraščalo, tudi preko 200.

   

V tistem času je bil glasbeni izbor podoben današnjemu. Največ zanimanja je bilo vedno za klavir, violino in solo petje, je poudaril ravnatelj, in tako je še danes. Harmonika in kitara sta se kot ljudska inštrumenta priključila šele pozneje, danes pa sodita med najbolj priljubljene inštrumente. Tudi glasbena orientacija se je s časom spreminjala, čeprav je še vedno glavni poudarek na klasični glasbi in vajah, ki so nujno potrebne za pridobitev tehnike igranja nekega inštrumenta. Danes je področje veliko bolj široko, saj z vpeljevanjem sodobnih in popularnih glasbenih smernic in slogov privabijo večje število mladih. Prav tako po osnovnih šolah vabijo učence v svoje prostore, kjer so v drugačnem okolju bolj dovzetni za glasbo. Vpis je danes mogoč tudi prek svetovnega spleta, vseeno pa je potreben še preizkus nadarjenosti oziroma posluha, je opozoril ravnatelj Babnik.


Ob praznovanju 60. obletnice se je najprej predstavil Otroški pevski zbor GŠ Izola, tradicijo odličnega zborovskega petja na izolski glasbeni šoli je v nadaljevanju pokazal Mladinski pevski zbor, ki je predstavil dela domačih, primorskih skladateljev.
 


Sledil je nastop solistov, med katerimi je violončelistki Ani Mittendorfer šola podelila tudi zlati violinski ključ, priznanje šole za vse njene dosedanje uspehe. Nadaljevale so komorne skupine, sklepni nastop pa je pripadel Jazz Bandu GŠ Izola.
Iz Glasbene šole Izola je v njeni zgodovini prišla vrsta odličnih glasbenikov, tako v klasični kot tudi v »pop« in »folk« smereh, njeni učenci pa dosegajo izjemne rezultate tudi na tekmovanjih.
Praznovanje 60. obletnice se bo nadaljevalo še vse leto, saj bo v avli GŠ Izola postavljena razstava fotografij, ob tej priložnosti pa bo izdan tudi zbornik.