Novice, članki in odmevi ...

BALETKE V PRAVLJIČNIH ŠKORENJCIH
Leto 2011/2012  |  06.06.2012  |  Videno: 361219  |  A+ | a-
Piše: Alenka Tomc

Za letošnji letni nastop baletnega oddelka glasbene šole Koper je učiteljica baleta Manjana Milostnik pripravila glasbeno–baletno pravljico »Obuti mucki«. Vsebino je priredila po Grimmovi pravljici s poudarkom na prijateljstvu in dobroti.
Posebnost letošnje predstave je bila popularna glasba, ki jo je v živo igral ansambel učiteljev glasbene šole Koper in njenih  podružnic Izole in Pirana, pod vodstvom dirigenta Mirka Orlača. Zvok pihal, trobil in tolkal je ustvaril posebno vzdušje, ritem pa vzbujal v gledalcih željo, da bi tudi sami  zaplesali.Za lažji potek in razumevanje predstave je  zgodbo prijetno povezovala pripovedovalka Danijela Terbižan.
Že ustaljen pristop  Manjane Milostnik, da pripravi dve predstavi, se je spet izkazal za ustrezno in obenem zanimivo rešitev. Enoten okvir predstave je sestavila iz solističnih in skupinskih plesov starejših učenk, ki obiskujejo najmanj tretji razred. Zgodbo so predstavile: knjižna vila, dve živahni in bistri mucki, mlinarjeva hči, kraljica, princesa, kraljica gozdnih ptic, čarovnici, pumi in miški. Ob njih so v skupinskih koreografijah zaplesale spremljevalke. V prvi predstavi so spletične, muce in knjižne miške predstavile s preprostejšo koreografijo učenke treh plesnih pripravnic. V drugi pa z zahtevnejšimi kombinacijami učenke in učenec prvega, drugega in tretjega razreda.

 
Predstavi, ki sem ju videla, v sredo, 16. maja 2012, na odru gledališča Koper, sta se po značaju, pričakovano, razlikovali. Prikupnost, spontanost ter urejeno živahnost plesnih pripravnic prve, so v drugi zamenjali raznovrstni koraki v različnih postavitvah, povezanih v natančno izdelan načrt. Baletna tehnika, neverjetna enotnost in urejenost ter žar in zanos, sta solistkam ponudila možnost, da so se sprostile, uživale v plesu in zgodbi, ter igralsko nadgradile koreografijo. Izbor korakov je bil primeren in ustrezen znanju nastopajočih.
 

Kostumi so bili pričakovano enostavni in usklajeni z zgodbo in gibanjem. Osvetlitev odra je uspešno povezovala glasbo in ples in pripomogla k pravemu vzdušju. Zahtevno nalogo, plesati na živo glasbo, so vsi odlično opravili. Plesalke in plesalec so z lahkoto usklajevali baletno znanje s tempom glasbe. Še vedno ostaja velika uganka, kako so zmogli na tako majhnem prostoru zaplesati v tako velikem številu. Na prvi predstavi je sodelovalo 70, na drugi pa 66 plesalcev in to na odru, ki so ga na levi strani zapolnili glasbeniki, na desni strani portala pa pripovedovalka.

 
V letošnjem šolskem letu obiskuje pouk plesnih pripravnic in baleta 111 učencev, šolanje pa zaključuje sedem šestošolk. Zato ne čudi, da je bilo zanimanje za predstavi veliko, da sta bili  razprodani in da je kar nekaj staršev ostalo brez želenih vstopnic. To postaja na obali dogodek, ki ga  ni mogoče prezreti, še manj pa zamuditi. Navdušeno dolgotrajno ploskanje je bila nagrada vsem nastopajočim in sodelujočim.
Kdaj vas bomo lahko spet videli?