Novice, članki in odmevi ...

VID IN MAJA MED PRVONAGRAJENCI
Leto 2011/2012  |  05.06.2012  |  Videno: 361098  |  A+ | a-

Primorske novice, torek, 5. junija 2012
MS

Na 7. mednarodnem tekmovanju mladih pianistov Zlatko Grgoševič v Zagrebu, ki je potekalo v maju, sta učenca Glasbene šole Koper Vid Ibic in Maja Ibic, vsak v svoji kategoriji, dosegla prve nagrade. Oba sta učenca Valentine Češnjevar. 
Tekmovanja, ki sodi med prestižnejše v regiji, se je udeležilo več kot 140 mladih pia nistov iz Hrvaške, Slovenije, Av strije, Romunije; Srbije, Bosne in Hercegovine in Črne gore. Tekmovalci so se pomerili v petih različnih kategorijah.  
  

V A kategoriji, v kateri so tekmovali najmlajši pianisti (rojeni leta2002 in mlajši), je med triindvajsetimi tekmovalci v mednarodni konkurenci prepričljivo zmagal Vid Ibic, učenec 4. razreda učiteljice Valentine Češnjevar. Od možnih 25 točk si je priigral visoke 23,4 točke kar mu je prineslo prvo nagrado absolutno prvo mesto in denarno nagrado za najvišje število doseženih točk v najmlajši kategoriji. Prepoznan je bil njegov izjemen taIent in suverena izvedba celotnega programa. Kot posebej kakovostna je bila izpostavljena stilsko lepo oblikovana in virtuozne zaigrana interpretacija Beethovnovih variacij na Paisielovo temo Nel car piu non mi sento, ... za kar je Vid prejel posebno nagrado za najboljšo interpretacijo dela dunajske klasike.

V B kategoriji (rojeni leta 2000 in 2001) pa je Maja Ibic, učenka 5. razreda, dosegla, prvo nagrado.  Med šestindvajsetimi pianisti iz petih evropskih držav, se je Maja uvrstila na tretje mesto. S svojo energično in tehnično prepričljivo izvedbo muzikalno zahtevnega programa je Maja opozorila nase, za kar je bila nagrajena še s posebno nagrado, ki jo podeljuje združenje  hrvaških  planističnih pedagogov EPTA. 

Vidu in Maji ne manjka izkušenj na tekmovanjih. Zagrebško mednarodno tekmovanje je njuno tretje v tem šolskem letu. Aprila letos sta se, skupaj s še eno sošolko iz razreda učiteljice Valentine Češnjevar, udeležila 3. Mednarodnega tekmovanja mladih pianistov Antonio Salieri v italijanskem Legnagu (Verona). Vsi trije učenci so se odlično odrezali. V A kategoriji, v kateri so se pomerili najmlajši pianisti (rojeni leta 2003 in 2004) je prepričljivo zmagala Nastasja Ušumović Češnjevar, ki je s 96 točkami dosegla prvo nagrado in prvo mesto. To je bila hkrati tudi edina prva nagrada v celotni kategoriji, v kateri je nastopilo devet mladih pianistov iz Slovenije, Rusije in Italije.