Novice, članki in odmevi ...

BREZ DVORANE, A DOBRI
Leto 2011/2012  |  23.04.2012  |  Videno: 360714  |  A+ | a-
Primorske novice, 23. aprila 2012

Uspeh je toliko večji, ker je piranska glasbena šola še vedno brez ustreznih prostorov in je med 600 glasbenimi šolami v Sloveniji edina, ki nima dvorane za svoje nastope. Tako so se učitelji s svojimi učenci med pripravami na tekmovanje selili po manj ali bolj ustreznih dvoranah.
Sicer pa je v dvanajstih primorskih glasbenih šolah skupno približno tisoč učencev klavirja, od katerih se jih je letos v Idriji odločilo tekmovati 76. Kakovost tekmovanja je bila na izredno visoki ravni, tako da je strokovna žirija imela res zahtevno delo.
Vsak od nastopajočih je pripravil svoj “mini koncert" s skladbami iz različnih obdobij in slogov ki ga je izvedel na pamet, žirija pa je ocenjevala tehnično in muzikalno pripravljenost ter celoten umetniški vtis.
In kako so se odrezali mladi piranski glasbeniki? V kategoriji “začetniki" (do 9. leta) je Nicole Turk prejela zlato priznanje, Aurora Lovrečič pa srebrno - obe sta učenki prof. Vesne Zuppin. Nina Rupnik iz razreda prof. Bojana Glavine je poleg zlatega priznanja dobila tudi 3. nagrado v tej kategoriji. V kategoriji do 11 let sta Tadej Sivić in Ana Simčič (razred B. Glavine) prejela srebrno priznanje, Katarina Peroša (razred A. Češnjevar Glavina) , Julijana Peroša in Lana Pavlovič (obe iz razreda B. Glavine) pa bronasto priznanje. V kategoriji do 13 let se je najbolje odrezala Taša Šinkovec, učenka prof. Aleksandre Češnjevar Glavina, z zlatim priznanjem in 3. nagrado. Prav tako sta "zlati" postali Dea Kolenc in Tiara Stergulc, “srebrna” pa Matija Gorela in Rea Štrukelj Pahovič, vsi štirje iz razreda B. Glavine.
Mladi piranski pianisti so ponosni, da jim je z veliko željo, motivacijo in s poglobljenim delom znova uspelo doseči takšne rezultate in obenem dokazati, da si nadarjeni glasbeniki iz Tartinijevega mesta končno zaslužijo svojo dvorano.